По думите му до голяма степен подобни дела се решават от медицинските експертизи

„Всичко, което се появи в публичното пространство до този момент, буди недоумение за начина на действие на полицаите. За съжаление, разпространените в социалните мрежи кадри не са много ясни. Но съдейки по движенията и събирането на много хора на едно място, не е трудно да преценим, че шестима души едновременно едва ли проверяват личната карта на един човек. Те очевидно правят нещо друго. Всичко това говори за проблеми в действията”. Това заяви Емануил Йорданов, адвокат на семейството на Пламен Пенев, който почина след гонка с полицията в Стара Загора.

По думите на юриста подобни дела до голяма степен се решават от медицинските експертизи. Именно те ще покажат какви увреждания е имал пострадалият, добави защитникът. Той сподели и че няма потвърждение на появилата се информация, че Пенев е бил задушаван от органите на реда. Според него обаче кадрите биха могли да потвърдят подобен изход.

Отстраниха двама полицаи заради гонката, при която почина Пламен Пенев

„Има достатъчно записи и това, че по някакъв начин са свалени от интернет, не означава, че те няма да бъдат въведени в досъдебното производство”, коментира Йорданов. Адвокатът отрече да има информация за това дали Пенев е носил нож в себе си и е заплашвал други граждани с него.

Починалият при гонка в Стара Загора е бил принудително настаняван в психиатрия

„Прави впечатление, че се говори с недомлъвки. Очевидно доста хора искат да заемат някаква защитна позиция. Твърденията за здравословното състояние на пострадалия също са защитна позиция - за тези, които се притесняват от дисциплинарно наказание. Търсят се оправдания, защото това, че човекът е имал заболяване, не означава, че трябва да бъде убит от бой”, заяви още адвокатът.

„Съмнението, което имам, е, че става въпрос за тежко физическо въздействие върху мъжа. От какъв тип – не мога да кажа. Дали е притискан, дали е удрян и това е довело до смъртния изход, ще кажат медицинските експертизи”, изтъкна Емануил Йорданов.

Той смята, че случаят е можело да бъде покрит, ако не е било сериозното медийно отразяване.

Целия разговор гледайте във видеото.