Според експерти Киев не получава достатъчна военна помощ, за да принуди Москва да започне преговори

Изминаха почти две години, откакто Русия нахлу в Украйна. Москва все още контролира около една пета от украинската територия, а миналогодишната контраофанзива измени фронтовата линия съвсем леко. Докато западните държави обсъждат продължаването на военната си подкрепа за Украйна, някои военни анализатори твърдят, че сегашната безизходица в крайна сметка е в полза на Москва.

Снимки от канала в Telegram на Трета щурмова бригада на Украйна показват една бавна и жестока война между Mосква и Киев. Множество жертви и трудно настъпление. Фронтовата линия в източната част на Украйна почти не е помръднала. Руските сили са се окопали зад крепост от танкови капани, минни полета и други препятствия.

С червено на картата са отбелязани руските позиции по протежение на фронта. Спътниковите снимки показват, че руските войски укрепват тези райони - смята се, че там са заровили повече от осем милиона мини. Украинската армия не успява да мине през тях. Тя е зависима от доставките на западни боеприпаси, които пристигат бавно. Украинските войници трябва да разпределят 155-милиметровите си снаряди – ключови за тяхната отбрана.

Над 3000 украинци са приети в болници в ЕС от началото на войната

„Украйна винаги получава само това, което ѝ е необходимо, за да превърне асиметричната ситуация отново в симетрична. Но е твърде малко, за да накара руснаците действително да започнат преговори”, коментира Маркус Райзнер, офицер и анализатор в австрийските въоръжени сили.

Подобно на миналата зима, градовете и инфраструктурата на Украйна са подложени на въздушна атака. Американските изтребители F-16 са на път, но украинските пилоти все още се нуждаят от обучение. Украйна се надява, че те ще могат да се противопоставят руските изтребители.

На земята противовъздушната отбрана на Украйна е в по-добра форма: SAMP-T от Франция, Iris-T от Германия, Patriot от Съединените щати. Зенитните танкове, като германските Гепард, могат да отблъскват атаките на дронове. И двете страни използват безпилотни летателни апарати.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.