С него се регламентира фундаментална промяна в прилагания от четвърт век насам паричен режим у нас

Депутатите приеха на първо четене новия закон за БНБ, който ще позволи приемането на страната ни в еврозоната. А дали ще отговорим на изискванията, ще стане ясно през юни. Критерият, който до момента не покриваме, е инфлацията.

От Министерството на финансите представиха логото и мотото,  под което ще се води кампанията за присъединяване на България към еврозоната. То е „Единството е сила”. Логото комбинира знака на еврото, българското знаме и евромонета. Автор е 24-годишният пловдивчанин Георги Георгиев. Зад думите „Единството е сила” стои легендата за Хан Кубрат.

Василев: Работим заедно, за да може на 1 януари 2025 година България да е член на еврозоната

На страховете, че с въвеждането на еврото и цените у нас ще скочат, финансовият министър Асен Василев отговаря с пример: „Гражданите, които пътуват, виждат, че в някои отношения цените в България са вече по-високи отколкото цените в Европа”.

Дали през 2025 г. България ще стане 21-вата страна, в която се плаща в евро, ще зависи от това как ще се движи инфлацията ни до май. Критерий е и дали ЕЦБ и ЕК ще са склонни да направят компромис, както за Хърватия. Тогава от общите сметки бяха извадени ниските стойности на Малта и Португалия и така инфлацията на Хърватия се оказа в норма.