Титлата на Каролина Шино разпали дебата какво означава да бъдеш японец

Родената в Украйна 26-годишна Каролина Шино стана "Мис Япония", съобщи Би Би Си. Тя се преселва от родната си страна на петгодишна възраст. Победата ѝ отново разпали дебата какво означава да бъдеш японец, предаде DarikNews.bg.


Докато някои признаха победата ѝ като "отражение на днешното време", други заявиха, че тя не изглежда така, както трябва да бъде една "Мис Япония".

Преди почти десет години Ариана Миямото, чиято майка е японка, а баща ѝ афроамериканец, стана победител в конкурса. Още тогава бе повдигнат въпросът дали човек от смесена раса може да вземе участие в такова състезание.

Потребители в социалните мрежи подчертават факта, че Шино е изцяло с украински произход и затова няма право да печели "Мис Япония". Те са на мнение, че подобен избор изпраща грешно послание към японците.

Други се питат дали изборът на момиче, родено в Украйна, е политическо решение. "Ако беше рускиня, тя нямаше да спечели. Очевидно е, че сега критерият е политически", гласи един от коментарите в мрежите.

Ай Вада, организатор на конкурса "Мис Япония", сподели че съревнованието дава възможност да се преосмисли какво е японската красота.

Каролина Шино е получила японско гражданство през 2023 г. В Instagram тя споделя, че може и да не изглежда като японка, но е израсла в страната и душата ѝ е на японка. При връчване на короната Шино каза, че е осъществила една своя мечта и е изпълнена с благодарност.