След това Оперативният щаб ще решава дали мярката да бъде удължена

Учениците в Пловдив преминаха на онлайн обучение. То се въвежда от 29 януари до 2 февруари заради противоепидемичните мерки в областта. Решението беше взето на заседание на Областния оперативен щаб и Пловдив стана първата област в страната, предприела тази мярка заради грипната вълна. По време на междусрочната ваканция Оперативният щаб ще се събере отново, за да анализира ситуацията и да прецени дали дистанционното обучение да бъде продължено.

Вместо пред компютъра в час осмокласникът Христо Тодоров е пред поликлиниката с баща си. „Имам силна кашлица, отпадналост, болки в гърлото. По принцип в клас продължителността на часа е 45 минути, но онлайн учим само 40. Повечето часове ги изпуснах, но за шестия и седмия час ще съм на компютъра”, споделя осмокласникът. Бащата на момчето обаче смята, че личният контакт с учителя носи повече ползи от стоенето пред компютъра.

Лекар: До дни грипът ще ескалира и ще достигнем пика на епидемията

За второкласника Цветомир Солаков пък това е първото онлайн обучение. Предпочита обаче да е в училище, защото прекият контакт с учителя му помага по-лесно да усвои знанията. „В читалище е по-лесно, защото мога да го видя на дъската, а в лаптопа не мога. Нищо не се чува и не може да се разберем кой какво казва на госпожата”, споделя впечатленията си ученикът.

Часовете за най-малките са намалени по 25 минути, което притеснява родителите. „Докато се нагласят - 5-6 минути са минали и остават реално едни 15 минути. По този начин те не могат да научат нищо”, категорична е майката на Цветомир Людмила. За разлика от много родители, тя е с гъвкаво работно време. Това ѝ позволява да поеме грижите за сина си до края на седмицата.

В СУ „Любен Каравелов“ е Пловдив сутринта са раздали 10 електронни устройства на деца, които нямат такива вкъщи. „Разбира се, че е изпитание за най-мъничките. Смело мога да твърдя, че днес нямаше проблеми”, каза зам.-директорката на училището Джулия Ботева. Онлайн обучението няма да попречи за оформянето на срочните оценки, твърдят учителите. „Те имат достатъчен брой практически текущи изпитвания. Самото онлайн обучение се провежда присъствено. Имат възможност да работят и към този момент за оформянето на успеха си”, посочи Лидия Бакалска, която е преподавател по български език и литература.

Още една област обяви грипна епидемия

Над 50 деца с грип преминават на ден през кабинета на доктор Здравка Маткунска. „Грипът започва остро, с висока температура, болки в мускулите и отпадналост. При някои от пациентите има усложнения с бронхити и пневнонии” обясни специалистът по детски болести. Според нея мерките са закъснели. „През миналата седмица имаше доста висок поток от заболеваемост при децата. Днес вече нещата са по-добре”, твърди д-р Маткунска.

От Здравната инспекция обаче са на мнение, че мярката ще ограничи разпространението на грипа. „Решението беше на Регионалния инспекторат по образование. То е удачно, защото през последната седмица заболеваемостта при учениците се увеличи многократно. Освен това процентът на свободните места в болниците е едва 30 на сто”, заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на Дирекция "Надзор на заразените болести " - Пловдив Милена Панайотова. Свободните легла в болниците се изчерпват. Процентът на свободните вече е едва 30.

Учениците във Варненско напускат класните стаи заради грипа

Ако ситуацията не се нормализира, кметът на Пловдив е готов от 6 февруари да обяви и тридневна ваканция. „Готови сме, ако има необходимост и данните го показват, да дадем и още дни, за да може епидемията да бъде прекъсната”, категоричен е градоначалникът Костадин Димитров.

От Здравното министерство обявиха още, че Велико Търново, Шумен и Перник също влизат в грипна епидемия, а Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен процес.

Повече по темата гледайте във видеото.