Близките на загиналите искат справедливост

Какво се случва, когато заради превишена скорост един човек убие двама на пътя - това питат близките на мъж и жена, които са били на мотор и били пометени отавтомобил близо до София. Съдът отговаря на близките: условна присъда.

Това е становището на Софийския окръжен съд, което близките ще обжалват и ще настояват за по-строга присъда. Случаят е от преди около 2 години, но делото тръгнало чак сега.

6 години затвор за бившия полицай, прегазил дете на пешеходна пътека

„През април 2022 г. кола влиза в насрещното, като шофьорът взема завоя с много висока скорост и не успява да удържи колата и тя се завърта. Така той удря моторист с още един пътник. По време на удара се е движил със 111 км/час, но по време на вземане на завоя се е движил с много по-висока скорост от това”, разказа в предаването „Здравей, България” по NOVA Васил Хаджигрудев, син на един от загиналите.

Оказва се, че според съда превишената скорост е около 20 км/час и това е един от мотивите за условната присъда.

„Разбирам мотивите, но има ли значение с каква скорост се е движил, след като е причинил два смъртни случая? В крайна сметка две лица загиват, а той получава условна присъда и 3 години лишаване от правото да управлява МПС. Това е нещо, което всеки може да преживее”, коментира Хаджигрудев.

Решението на съдията е такова, че причинителят на катастрофата дори няма да заплати разноските по делото. „Ние трябва да заплатим за съдебния процес, без да има каквото и да било последствие за извършителя”, казва още близкият на един от загиналите.

По думите му съдът е приел за неоспорими всички доказателства по делото, сочещи към вината на шофьора. "Само с условна присъда - и то занижена, има само едно послание: "Карайте колите си както намерите за добре и, ако убиете някого, няма проблем, стига да не се повтаря", заяви още Васил Хаджигрудев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.