Енгин Ергуван беше признат за виновен

На третото си заседание съдът в Одрин постанови доживотна присъда за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Той беше застрелян през ноември 2022 година, докато изпълняваше служебните си задължения по опазване на държавната граница. 

"Няма кой да ми върне Петьо" - това бяха първите думи на бащата на убития граничен полицай след решението на съда. „И десет доживотни присъди да бъдат издадени, моят Петьо няма да се върне. Това обаче е знак за всички, които посегнат на полицай“, допълни той.

Освен доживотната присъда, осъденият за престъплението Енгин Ергуван беше признат за виновен и за опита за убийство на военнослужещия Рашко Рашков, патрулирал заедно с  Бъчваров във фаталния ден. По второто обвинение магистратите наложиха на Ергуван 12-годишно ефективно наказание. Той получи и 6 месеца затвор за нанесени щети по автомобила на МВР.

При произнасяне на присъдата, в съдебната зала беше и Рашко Рашков - военнослужещият, който е бил на съвместен патрул с Петър Бъчваров във вечерта на убийството. "Това не го пожелавам на никого - да изгубите един живот", посочи той. Мъжът не се е върнал още на работа по границата.

За брата на Енгин - Мустафа, съдът постанови пробация, тъй като неговата съпричастност към престъплението не може да бъде доказана. Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд в 7-дневен срок.

Кръстиха зала в Академията на МВР на името на загиналия граничен полицай (ВИДЕО)

Българската държава беше представлявана от зам.-директора на „Гранична полиция“ Петър Джигов, който заяви, че страната е удовлетворена от присъдата. В същото време за района от 110 километра, където все още няма видеонаблюдение, всеки момент ще бъде обявена обществена поръчка.

"Промени се цялата организация на работата, наблегна се на инвестиране в техника, поддръжка. Тези мерки доведоха до засилване на контрола", обясни Джигов. По данни на "Гранична полиция" натискът по българо-турската граница намалява. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase