По-рано беше съобщено, че то ще включва 6-седмично примирие

Палестинското ислямистко движение „Хамас” обяви, че е изпратило до Египет и Катар отговора си на предложената рамка за спиране на огъня в Ивицата Газа. Радикалната групировка предлага план от три етапа - размяна на похитени от 7-и октомври израелски заложници за палестински затворници, осигуряване на възстановяването на Газа, гарантиране на пълното изтегляне на израелските сили и размяна на тела на загинали. Сделката е изготвена от Израел, Съединените щати, Катар и Египет.

Американският президент Джо Байдън нарече отговора на „Хамас”„малко прекален”. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че все още предстои много работа, за да се постигне трайно прекратяване на огъня.

САЩ не изключват опасността от нови нападения от хутите в Йемен

„Решени сме да използваме всяка пауза в конфликта, за да продължим да проправяме дипломатически път напред към справедлив и траен мир и сигурност в региона. Това е най-добрият начин да се гарантира, че 7 октомври и трагичната загуба на човешки живот от израелци и палестинци няма да се повторят”, каза Блинкен.

Според него перспективата за мир в региона се очертава все по-ясно. „Тя е Израел, който да е интегриран в региона с гаранции за сигурност от своите съседи и партньори, заедно с практичен, обвързан със срокове и необратим път към палестинска държава, която да живее в мир, редом с Израел, с необходимите мерки за сигурност и за двата народа”, обясни американският държавен секретар.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.