Проблемите с миграцията и напрежението между Израел и „Хамас” бяха част от темите

На фона на продължаващите политически спорове за стола на външния министър, действащият дипломат номер 1 на България предприе посещение в Египет. Първата визита от 12 години насам на български външен министър в арабската държава. Срещите на двустранно ниво включваха разговори с премиера и с външния министър на страната.

„Дискутирахме огромния потенциал за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество. Да подкрепим малки и средни предприятия, като окуражим start up-и най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелена икономика”, посочи вицепремиерът и министър на външните работи.

Росен Желязков: Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация

Фокус беше поставена на гарантирането за страната ни на газови доставки от Египет. „Ние вече видяхме особено през последните две години след руската агресия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно”, поясни тя.

Проблемите с миграцията и напрежението между Израел и „Хамас” също бяха обсъдени между двамата външни министри. „България и Египет имат интерес от стабилност в Близкия Изток”, каза министърът на външните работи на Египет Самех Шукри.

Никола Минчев: Още е предмет на разговори кой ще е външен министър, желанието ни е това да е Николай Денков

Част от срещите на вицепремиерът и българската делегация се проведоха в новата административна столица на Египет. Скоро тя ще бъде напълно готова, строежът ѝ започва през 2015 г., но само за няколко години вече са построени над 30 министерства и посолства на 700 кв. км.

Посещението на българския дипломат номер 1 и министрите от кабинета Денков завърши със среща с българската общност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.