Това е станало при международна полицейска операция

Групата на киберпрестъпниците LockBit, определяна като най-опасната в света, е била разбита в рамките на международна полицейска операция.

„След като проникнаха в мрежата на групата, NCA поеха контрола над услугите на LockBit, компрометирайки цялото им престъпно предприятие”, се казва в изявление на Националната криминална асоциация в Обединеното кралство. Софтуерът за искане на откуп е бил насочен към хиляди жертви по целия свят и е причинил загуби на стойност милиарди евро”, допълват в съобщението.

Според „Дейли Мейл" разбитата хакерска група стои зад атаките срещу Кралската поща, Портън Даун и база за ядрени подводници.  

Прочутата група Lockbit действа като хаква компютърни системи и краде поверителни данни, предизвиквайки хаос. След това хакерите заплашват да освободят откраднатите данни, ако не бъде платен огромен откуп. В един от случаите групата печели 120 млн. долара  или 95 млн. паунда, пише Дейли Мейл. 

Досега са извършени седем ареста, по два в Полша и Украйна, и са повдигнати обвинения на петима души, включително на двама руснаци - Михаил Василиев, който е задържан в Канада, и Руслан Магомедович Астамиров, който е в САЩ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС