Разказва „Дойче Веле”

Разрушени градове и разбити надежди. Година след опустошителните земетресения в Югоизточна Турция, стотици хиляди хора в региона все още се намират във временни убежища. Президентът Ердоган беше обещал бързо възстановяване, но то все още е далеч.

Много оцелели от земетресението са преследвани от травми и страхове, особено децата. Те жадуват за малко комфорт и нормалност, докато се борят да изградят отново живота си.

ЕС отпуска 400 млн. евро на Турция за възстановяване от земетресенията през 2023 г.

Южният град Антакия, някога дом на стотици хиляди, сега изглежда като мозайка от руини и празни парцели. Багери все още работят по отстраняването на отломките. Много квартали вече са пусти и необитаеми. 

В покрайнините на разрушения му роден град Енгин Ашкар се опитва да създаде усещане за нормален живот за дъщеря си Кавин. Като толкова хора тук, засегнати от земетресенията, семейството живее в контейнерен приют - мрачна метална кутия, финансирана от правителството.
В такива малки помещения Кавин и малкият ѝ брат Али нямат място за игра. А майка им Севал среща неудобства от битов характер.
 
Енгин и Севал са учители. Имали са къща, редовни доходи, планове за бъдещето. Семейството се чувствало безопасно и защитено. Но всичко това внезапно се променя в ранните часове на 6 февруари 2023 г., когато районът е разтресен от мощно земетресение, последвано от друг масивен трус само часове по-късно. Около 300 000 сгради се срутиха или бяха силно повредени в 11 провинции. Жертвите са повече от 53 000.

Оцелели след земетресенията в Турция: Веднъж изгубен, животът не се връща
 
За мащаба на бедствието експертите обвиняват некачественото строителство и слабото прилагане на правилата за безопасност. За секунди домовете се превърнаха в смъртоносни капани. 
 
Възстановяването на градовете върви много по-бавно от обещаното от властите. Според експерти възстановяването на градове като Антакия може да отнеме 10 или повече години.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.