Тридневното гласуване за президент започна

Старт на президентските избори в Русия. Гласуването ще продължи три дни и е почти сигурно, че управлението на Владимир Путин ще се удължи с още шест години, предаде Асошиейтед прес.

"Изборите се произвеждат на фона на безмилостни репресии, които осакатиха независимите медии и видни правозащитни организации и дадоха на Путин пълен контрол върху политическата система", посочва американската информационна агенция.

Путин в пространно интервю: "Не се меся в чужди избори, бих работил и с Байдън, и с Тръмп

Гласуването ще продължи до неделя в изборни секции на територията на цялата страна, включваща 11 часови зони, както и в незаконно анексираните региони от Украйна. За първи път има и онлайн вот.

Путин: Участието в изборите е проява на патриотични чувства

71-годишният Путин се бори за пети мандат и на практика няма конкуренция. Неговите политически опоненти са или в затвора, или в изнание в чужбина, а най-яростният му съперник - Алексей Навални, почина миналия месец в наказателна колония в Арктика. Останалите трима кандидати за поста са почти неизвестни политици от партии, които само на хартия са опозиционни, но всъщност следват линията на Кремъл, посочва АП.

На грандиозна церемония по връчването на военни награди миналия декември Путин каза на руската общественост, че ще се кандидатира за президент за пети път, припомня Би Би Си.

Путин в пространно интервю: "Не се меся в чужди избори, бих работил и с Байдън, и с Тръмп

По всички държавни канали 71-годишният президент беше рекламиран като национален лидер, който стои над всички потенциални съперници. "Изключително важно е да подчертаем нашата сплотеност и решителност и да продължим напред заедно. Всеки ваш глас е ценен и значим", каза Путин в свое видеообръщение преди вота. 

Путин пред руския парламент: Западът се стреми да отслаби страната ни отвътре

Руснаците гласуват, докато войната в Украйна навлезе в третата си година. Руските сили постигат малки териториални успехи. Украйна, от друга страна, накара Русия да изглежда уязвима, като нанесе удари с дронове дълбоко навътре в територията ѝ и по военни кораби от нейния Черноморски флот, отбелязва АП.

Видео: "Ройтерс"

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Любомир Мартинов, БТА, Би Би Си