Пред NOVA говори директорът на Службата за изменение на климата “Коперник” доктор Карло Буентемпо

Природните аномалии често имат своите обяснения. Температурните рекорди станаха част от нашето ежедневие. Януари и февруари бяха отбелязани като най-топлите и най-сухите месеци в южна Европа, докато на север валя повече от обичайното. За обяснение на тези аномалии потърсихме директора на Службата за изменение на климата към Европейската комисия д-р Карло Буентемпо. 

2023 година беше белязана като най-топлата в историята на Земята. Станахме свидетели на суши, горещи вълни и огромни пожари в рамките на няколко месеца в Европа. Такава е равносметката на Службата за изменение на климата "Коперник" в Брюксел, по-известна като “Очите на Европа върху земята”. А необичайно топлото време се задържа и през зимата.

"Всичко това ни дава да разберем къде се намираме. През ноември имаме дни, които надвишават критичната температурна граница от 2 градуса. Всичко това се повтори и през месец февруари. Движим се по необичаен път. Конкретно последните два месеца, както и последната година няма прецедент в близката климатична история на планетата", твърди д-р Карло Буентемпо, директор на Службата за изменение на климата “Коперник”.

На какво се дължат природните катаклизми и температурните рекорди

Според директора на института доктор Карло Буентемпо тази тенденция ще продължи. Сушата в Средиземноморието, регистрирана в края на януари,  се определя като рекордна.  "Това не са изолирани случаи. Има суши в южна Италия, Сицилия, дори на Балканите и по-точно южна Гърция", твърди доктор Буентемпо. 

Спътниците на института засичат противоположни аномалии тази зима. "Ако погледнем в близките месеци, можем да забележим, че Европа е като два напълно различни континента на север и юг. Южна и Югоизточна Франция, Испания и голяма част от Северозападна Африка - Мароко и Алжир, претърпяват изключителни аномалии откъм липсата на валежи. Рекордно количество валежи на север от Франция, Нидерландие, Германия, Обединеното кралство. Така че със сигурност получаваме някакъв сигнал с тези суши на юг и валежи на север", посочва експертът.

Прогнозата занапред не е в наша полза. Според Буентемпо няма да има по-екстремни аномалии в сравнение с това, което видяхме миналата година. Но продължителни температури над 40 градуса лятото ще стане новото нормално. "Температурите ще продължават да се покачват. Горещите вълни в Средиземноморието ще станат по-чести, ще продължават по-дълго, и ще са по-интензивни. Ще наблюдаваме как температурите отиват нагоре в целия континент, така че това не е нещо, което ще се случи само в Южна Европа. Ако прогнозата не се сбъдне за това лято, то трябва да се подготвим за всичко това за в бъдеще", подчертава доктор Буентемпо. 

Според учени: През 2023 г. Амазонка преживява най-тежката суша в историята си

Жегите могат да бъдат смъртоносни. Според проучвания на авторитетното издание Nature Medicine много хора са застрашени, а рискът може да бъде все по-голям. "Говорим за десетки хиляди загубени животи през 2022 година. Хора, които са починали преждевременно заради стреса, предизвикан от високите температури. И това е смърт, която до някаква степен може да е предотвратена. Можем да се организираме по-добре, когато знаем, че предстоят жеги в следващите дни.  Миналото лято станахме свидетели на 40 градуса в Обединеното кралство за първи път. Не съм сигурен, че жителите на Лондон ще се чувствам по същия начин, като тези на плажа в Средиземноморието", заявява експертът. 

На въпрос какво би казал на тези, които смятат, че глобалното затопляне не съществува. той отговори: "Работя с учени през последните 30 години от живота ми. Няма да има някой по-щастлив от учен, който да открие доказателства против общото съгласие за глобалното затопляне. Така тезата ти ще бъде цитирана милиони пъти. Но такива научни трудове не съществуват".

Пясъчни бури, суша и бедност: Ирак страда от високите температури

Климатът се променя, но д-р Буентемпо казва, че не всичко е загубено и някои грешки могат да бъдат поправени. Но само ако искаме да си вземем поука от тях. "Ако обединим силите си можем да охладим планетата ни и да върнем температурите такива, каквито са били миналата година. Защото отсега нататък ще става само по-горещо. Така че с температурите можем да се справим, но не и с други параметри в рамките на нашия живот. Като повишаването на морското равнище. Каквото и да правим няма връщане назад", категоричен е той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase