Кои храни и напитки е добре да се избягват при подобно заболяване

„Хиаталната херния е състояние, при което част от стомаха на пациента се намира в гръдната му клетка. Това не е заболяване, което предразполага към злокачественост”. Това заяви гастроентрологът д-р Йоана Петкова в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Тя обясни, че симптомите са киселини, парене зад гръдната кост, повишено уригване, понякога може да има затруднение при преглъщане, хронични фарингити, сърцебиене, нарушение на зъбния емаил. „Основният симпом при хиаталната херния е връщането на стомашен сок и дразненето на лигавицата на хранопровода, което води до тези проблеми”, обясни гастроентрологът.

Болката в гърдите - какви са причините и за какво да внимаваме

При подобно заболяване е „забранено пациентите да употребяват газирани напитки”, каза тя. „Забранени са и подправките, желателно е да бъде избягван кофеина – в кафето и в черния чай, както доматите, бялото вино. Пациентите не трябва да консумират тестени закуски – банички, милинки, тутманици. Храненето трябва да е често, по малко и не по-късно от 3 часа преди лягане. Добре е пациентът да спи на по-висока възглавница”, допълни д-р Петкова.

Хирургът д-р Росен Тушев обясни, че подобни операции протичат около час-два. Това зависи от килограмите на пациента, от общото му състояние. При подобно заболяване може да се стига и до пневмонии. „Ако пациентът има качествена операция, той може да води нормален начин на живот, да се натоварва физически колкото иска”, допълни д-р Тушев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase