Екип на NOVA гостува в Раковски и пловдивското село Житница

В град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас, вярващите изпълниха всички храмове и подкрепиха призива на папа Франциск, отправяйки молитвите си за здраве, светлина и мир.

„По традиция за Великден в дома ни първото яйце се боядисва задължително в червен цвят, защото то символизира Христовата кръв. И задължително остава в къщата ни, за да ни пази и закриля през цялата година”, разказа Венета Павлова. 

Католическият свят празнува Великден

Подготовката за Великден в дома на семейство Павлови от пловдивското село Житница е започнала още от Велики четвъртък – с боядисването на великденските яйца и месенето на характерните за Житница маслени курабии.

„Правят се от брашно, от яйца, захар, мас и най-вече много любов, за да станат вкусни”, каза  Венета Павлова.

В подготовката се включват и децата. Семейството има три момчета. Бащата, който е треньор на футболния отбор на Житница, също помага. Разказва, че семейството ще спази традицията на Великден на празничната трапеза задължително да присъства агнешкото месо.

„Без агнешко Великден някак си не е Великден. Приготвяме го тук с дроб сарма. По традиция слагаме зелен лук, но не това е най-важното за нас. Най-важното нещо на самия празник, на самата трапеза е да присъстват всички и да присъстваме цялата фамилия. Това е нещото, което е на първо място за нас. Цялата фамилия, събрани след църква заедно”, каза Венцислав Павлов.

Великобритания празнува Великден с промени в официалните събития

Католиците в Житница с особено вълнение посрещат Христово Възкресение, защото се сбъдна най-съкровената им мечта - обновен площад.

Той е изграден в италиански стил и наподобява на тези пред църквите във Ватикана- с жълти, червени и сиви павета, а по средата величествено се издига мраморната статуя на Дева Мария. Площадът е изградени в чест на църквата, която стана на 100 години.

Католиците и арменците празнуват Великден

„Площадът е изграден изцяло с дарение от местни бизнесмени, но се включиха и населението,  освен с дарения, а също така и с доброволен труд. Именно тук снощи беше запален и Пасхалният огън и в абсолютна тъмнина влязохме в храма, за да възвестим Христовото Възкресение. И оттам тази светлина Христова се разпространи навсякъде и до домовете на всеки един в Житница”, разказа Милко Петров.

А сестрите, с помощта на хора в неравностойно положение, изработиха великденски фигурки от гипс, които ще бъдат продадени на благотворителен базар. С цел да подпомогнат бедните да посрещнат подобаващо празника.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase