Членовете на кралското семейство заемат ключова роля в поредицата празнични църковни служби

В Обединеното кралство също посрещат днес Великден, но тази година се очаква да има някои промени в официалните събития заради онкологичните заболявания на крал Чарлз III и на неговата снаха Кейт. 

Традиционно членовете на кралското семейство заемат ключова роля в поредицата празнични църковни служби, тъй като монархът е и глава на Англиканската църква. Вече видяхме първата промяна на Велики четвъртък, когато за първи път кралят не успя лично да изпълни съществуваща от векове традиция за раздаване на сребърни монети на пенсионери. Това направи съпругата му кралица Камила, а в църквата бе пуснато аудио обръщение на Чарлз III. Въпреки че не коментира директно собственото си здраве и това на Кейт, в него той говори с благодарност за тези, които се грижат за другите.

Засилени мерки за сигурност в Европа за католическия Великден

Заради лечението си от рак кралят не изпълнява публични ангажименти през последните 7 седмици, но днес се очаква да се включи във великденската църковна служба в параклиса „Сейнт Джордж“ на замъка Уидзор. Обикновено тя е най-голямото празнично събитие, на което се събира не само цялото кралско семейство, но и много обикновени хора. Сега обаче ще бъде в по-тесен кръг, за да се намалят рисковете за здравословното състояние на монарха. Няма да се провежда и традиционно търсене на шоколадови великденски яйца в градините на крепостта, което предизвиква най-голяма радост сред децата.

Семейството на престолонаследника принц Уилям също няма да присъства. След емоционалното видео на съпругата му, че страда от рак, то напусна с хеликоптер дома си в Уиндзор. Твърди се, че Кейт, Уилам и трите им деца се намират в имение в Норфолк, където ще останат до 17 април.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase