Много анализатори смятат, че изходът от вота в града ще преначертае политическото бъдеще на страната

Местни избори в Турция. 61 милиона избиратели имаха право да упражнят гласа си. В оспорваната битка се включиха кандидатите на 34 политически партии, а в страната бяха разкрити над 206 000 избирателни секции.

В Истанбул досегашният кмет и кандидат на основната опозиционна партия в Турция Екрем Имамоглу води, съобщават местни медии въз основа на частични официални резултати от преброяването на гласовете. Според предварителните данни при над 25% преброени гласове Имамоглу има 49,09%. Мурат Курум, кандидатът на управляващата партия на президента Тайип Ердоган, има 42,83%.

В Истанбул, според анализаторите, сили мерят на практика Имамоглу и турският президент Ердоган. През 2019 година Имамоглу спечели и превърна Истанбул в последната крепост на опозицията. Много анализатори смятат, че изходът от вота в града ще преначертае политическото бъдеще на страната.

Според тях ако Имамоглу затвърди позициите си и спечели отново Истанбул, той ще се превърне в основен претендент на президентските избори през 2028 г. Ако Ердоган отново поеме кормилото на мегаполиса, то той вероятно ще пристъпи към промени в турската конституция, с които да си даде шанс да спечели още един президентски мандат.

Минути след като даде гласа си, турският президент изрази надежда, че резултатът ще е добър за всички граждани. И заговори за ново начало.

„Надявам се, че парламентарните и президентските избори от една страна, и изборите за местна власт от друга, ще доведат до началото на нова ера и нов век за страната ни”, заяви Ердоган.

Отново от града край Босфора, основният претендент за кметския пост и кандидат на опозицията Екрем Имамоглу поиска прошка от жителите на 16 милионния град.

„Моля за извинение, ако съм обидил някого. Вярваме, че правим всичко възможно децата, особено младите хора и техните майки в този красив град, да живеят по възможно най-добрия начин”, заяви Екрем Имамоглу.

А още от сутринта избирателните секции в града бяха пълни с хора.

Крайният резултат от вота в Истанбул е важен за всяка политическа сила в южната ни съседка, казват специалистите.

„Ако имаш Истанбул означава, че имаш главна роля на политическата сцена в Турция. Той е важен за всички. Значим е и за Ердоган, защото ако той успее отново да спечели Истанбул, ще покаже, че подкрепата към него расте”, коментира Чидем Устун, доктор по външна политика и икономика.

Според проф. Устун, победа на кандидата на Ердоган в Истанбул, ще му отвори врата за редица реформи, с които да се заеме.

„Тази победа ще му даде повече мощ да направи промените, които иска да направи през следващите 4 години. Така на практика той ще покаже, че има подкрепа и легитимност. Екрем Имамоглу вече е много важна фигура. Дори и да загуби той ще продължи да бъде непреодолим фактор, защото в момента той олицетворява една битка, която всъщност е битка между опозицията и партията на президента”, заяви Чидем Устун.

Повече гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase