„Дойче веле” ни среща с Джилу

Париж се готви за домакинството си на Олимпийските игри това лято и вълнението вече се усеща във въздуха - особено за спортистите. За първи път на този голям спортен форум брейкденсът се признава като дисциплина. С една от претендентките за медал ни среща екип на „Дойче веле”.

Джилу от Берлин е най-добрият брейкденсър в Германия. Този спорт или просто „брейкването“, както го наричат професионалистите, сега е целият ѝ свят. За Олимпиадата във френската столица тя тренира по четири часа на ден.

Джилу израства в семейство на имигранти, което живее скромно. Покойният ѝ баща идва от Ирак. Младата жена започва да танцува брейк на 13-годишна възраст.

Двама братя правят ирландския танц по-популярен от всякога (ВИДЕО)

„И двамата ми родители бяха художници и не печелеха много. За себе си винаги съм искала повече: да пътувам и да видя света. Когато разбрах, че брейкването ми предлага тази възможност, това ме мотивира да стана още по-добра. Гордея се да знам, че съм работила за всичко, което имам”, споделя Джилу.

Сега тя е действащият германски шампион по брейкденс. Вече е печелила два бронзови медала от световни първенства. Участва в брейк битки по целия свят. Към момента, като единственото участие на Германия в състезанието за едно от 16-те желани стартови места на Олимпиадата, тя се приближава все повече до постигането на голямата си мечта – медал от Париж 2024.

Още по емата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase