Екип на „Дойче веле” разказва как чужденците се справят с обучението и живота в европейската страна

Близо 1,5 милиона чуждестранни студенти учат в университети в Европейския съюз. Испания е в топ 10 на европейските страни за международни студенти. Какво прави следването там толкова привлекателно? Разказва екип на „Дойче веле”.

Около 135 000 чужденци се обучават във висши учебни заведения в Испания. 45% от следващите идват от Франция и Италия, а други около 30 на сто - от Латинска Америка, най-вече от Еквадор и Колумбия.

Цените на обучението варират в зависимост от автономната общност и програмите. Една академична година в държавен университет може да струва между 500 и 1400 евро.  За студентите от държави извън ЕС таксите са около четири пъти по-високи.

Драконовият замък – от нацистки колеж до снимачна площадка (ВИДЕО)

В Испания има десетки престижни университети и се предлагат много образователни програми в около 80 институции. Кариерите в бизнес администрацията, инженерството и правото са много популярни.

Едно от най-трудните неща за чуждите студенти е намирането на квартира. Най-евтината таква струва около 400 евро на месец - за стая без големи удобства. Обучаващите се имат право да работят до 30 часа седмично. Има много места, които наемат студенти за работа през уикендите или вечерта.

След дипломирането си възпитаниците на университети може да получат работни визи, ако сключат трудов договор за минимум шест месеца. От 2022 г. насам следващите вече могат да търсят работа, веднага щом завършат.

Още по емата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase