Според журналиста Иво Инджев Техеран демонстрира, че не може да си позволи да не отговори

Нова ескалация на напрежението в Близкия изток. Какви ще са последиците от атаката на Иран срещу Израел и има ли заплаха за националната ни сигурност?

В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS арабистът проф. Владимир Чуков посочи, че вероятно ще има по-сдържан отговор от страна на Тел Авив. "Вече излязоха параметрите на оръжията на Иран. Търси се логика, така че да се покаже, че не могат да правят каквото си искат, но и да не се предизвика ескалация. Няма обаче да има Трета световна война, нито пък сблъсъци. Иран има сериозно влияние в Близкия изток - хутите, "Хизбула", паравоенните милиции и военните организации", коментира той.

Предстои ли война между Израел и Иран

Според журналиста Иво Инджев при две операции израелците преди години са ударили ядрени обекти в Иран и Сирия. "Сегашният случай е различен. Много по-сложен е, защото Техеран заедно със своите руски съветници, са отчели миналото. Международният отзвук е много важен. Иран твърди, че е приключила с отмъщението си и приканя Израел да сложи точка - разменили са си удари и не иска да продължават. Техеран демонстрира, че не може да си позволи да не отговори. Освен това искаше да провери готовността на израелската отбрана, както и да накара Тел Авив да похарчи пари за защита. В тази ситуация победи тезата, че Иран е "луда за връзване", заяви Инджев. И отбеляза, че досега не е имало такъв огромен брой дронове на "рояк".

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase