Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение

110 лева са необходими, за да може едно 4-членно семейство да подготви вечерята за Великден. Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение към КНСБ.

Какво може да се купи с тази сума?

„110 лева, може прилично. Трябва да има агнешко, козунаци, яйца, салати, плодове зеленчуци”, казва Албена.

Михалис е от Гърция, но работи в София и разказва, че тук е по-скъпо.

АЗП: Няма основания за поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунаците

„Ако става въпрос за сметки за газ, за алкохол или цигари, то тук е много по-евтино. Но другите неща, които са много важни, са по-евтини в Гърция”, казва Михалис.

В изчисленията на КНСБ влизат основни продукти колкото за една семейна вечеря.

„Нашето проучване показа, че сумата за тази великденска трапеза е около 110 лева. Тя включва агнешко месо, което традиционно за празника. Говорим за 2 кг месо, говорим за една кора яйца и поне за един килограм козунак”, обяснява Петър Мишев, икономически анализатор КНСБ.

Включват се разходите по приготвянето и основни салати и гарнитури.

А най-голям дял от сумата има агнешкото месо. Средната му цена е около 26 лева. Засега не се отчитат сериозни разлики в цените между големите градове и по-малките населени места.

„Не би трябвало да има съществена разлика, от гледна точка, че цените на национално ниво не се различават толкова много. Да, издръжката в София е по-висока заради разходите на транспорт и наем”, обясни Петър Мишев.

Но има отчетена разлика в стойностите на продуктите между тази година и миналата.

„Тогава вървеше около 105 лева или около 5 лева годишно нарастване, което отговоря и на темповете на инфлация”, обясни Мишев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase