Днес и в събота се боядисват яйца

Велики четвъртък е. За църквата това е най-важният ден от Страстната седмица. Днес се припомня тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. Във всички епархии на Българската православна църква бяха отслужени литургии и маслосвет.

Снимки от празника вижте в галерията ТУК

Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи литургия, част от тайнството Елеосвещение, в катедралния храм "Св. Неделя" в София. Днес е рожденият ден на Светата литургия.

Според народната традиция днес и в събота се боядисват великденски яйца. Първото трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. По традиция днес се замесват и козунаците. 

Започва Страстната седмица

Ирина Стоянова от Берковица споделя, че яйцата, които ще боядисат в дома ѝ, са събрани от лазаруване. "Събрахме 256 броя, които ще дарим на болницата в града и дома за хора с деменция в село Бистрилица. Ще се веселим, докато шарим яйцата. С първото червено яйчице ще направим кръстен знак на челото на децата. Използваме естествени бои - брош, червен цвят от корени, отвара от липа или листа от червен лук. Жълтият цвят се получава с куркума или листа от стар лук, синият - постигаме чрез боровинки, а зеленият - със спанак и коприва", сподели тя. 

В Бачковския манастир традицията повелява от рано на Велики четвъртък да се боядисват само червени яйца - символ на Христовата кръв. Първите яйца се носят пред чудотворната икона. Днес нашарени ще бъдат точно 2024, а в съботния ден ще се боядисат още 3000, като общият брой ще надхвърли 5000. 

От духовенството се надяват, че повече хора ще посетят манастира и заедно ще отправят молитва. „Молитва за мир по света и за единение на българската нация. Две неща, които са много необходими в днешно време. Две неща, които са много лесно достижими, когато сме с Бога”, каза епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. 

В боядисването се включиха и доброволци. Сред тях е и 16-годишната Катерина Щерева, която идва чак от Банско. "Усещането е невероятно. Света Богородица има такава сила, че да имаш сили да помагаш и чувството, което е не можеш да го опишеш с думи. Просто е прекрасно да помагаш и да ти дава здраве и благоденствие", посочва тя. 

За празника всички места в манастира и в къщите за гости в село Бачково са запазени от преди седмица.

Митрополит Киприан ще извърши ритуала „умиване на нозете”

В катедралния храм във Велико Търново също цари празнична атмосфера. Митрополит Григорий освети около 2700 яйца, които са дарени на църквата. През нощта ще се извърши литургия пред крепостта Царевец. 300 ще бъдат раздадени на обитатели в дом за възрастни хора, а останалите ще бъдат дадени на миряни пред крепостта, заедно с 300 парчета козунак.

В този ден е основана и друга традиция - „умиване на нозете“. Тя е израз на смирението на Божия син, който измил краката и ръцете на 12-те апостоли преди тайната вечерния.

„Не е само на думи потребно да говорим за смирение, кротост, добродетели. Да си наложим да имаме послушание. Това е второто най-важна нещо след смирението”, каза епископ Поликарп.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase