Произведението почти е било продадено за ниска сума на търг

На 27 май в музея Прадо в Мадрид ще бъде представена картина на италианския художник Караваджо. Творбата почти е била продадена на търг за прекалено малка сума, тъй като авторът ѝ е бил неизвестен, предаде АФП.

Озаглавено "Ecce Homo", тъмното платно изобразява окървавения Исус, който носи трънен венец преди разпятието си. Това е една от 60-те известни творби на ренесансовия художник.

Изкуство с моторни резачки: Как от парче дърво се ражда красива скулптура (ВИДЕО)

Мадридска аукционна къща е трябвало да продаде картината през април 2021 г. с начална цена от 1500 евро, като погрешно я приписва на художник, принадлежащ към кръга на испанския творец от XVII в. Хосе де Рибера. Но само няколко часа преди това да се случи, Министерството на културата блокира операцията заради подозрения, че всъщност картината е на Караваджо, чиито творби струват милиони.

Картината е реставрирана и ще бъде показана на публиката за първи път на пресконференция в музея Прадо на 27 май. В нея ще вземат участие експерти, работили по идентифицирането на картината и реставрацията ѝ.

Да съживиш интереса към дърворезбата и скулптурата: Историята на Марджи от Вашингтон

Новият собственик е британски гражданин, който живее в Испания и е платил 36 милиона евро за картината, която може да остане изложена за публиката, след като престои в Прадо за няколко месеца.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: БГНЕС