Коментар на председателя на Съюза

Още година заплатите на медиците да останат без увеличение. Това е предложението на Министерството на здравеопазването, което бе посрещнато с шумни и категорично негативни реакции. Темата в студиото на "Социална мрежа" коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

500 лекари липсват в спешната помощ: Има кадри, но не се назначават

Д-р Иван Маджаров поясни, че Колективният трудов договор съдържа не само заплати, но и права, отпуски и пр. Той посочи какви са разногласията и разминаванията във вижданията на синдикатите и Министерството на здравеопазването. "Доколкото разбирам синдикатите искат драстично увеличение от 25% на минималното възнаграждение. Работодателите пък казват, че ¼ увеличение е непосилно", отбеляза специалистът.

Той спомена, че този спор не е много удачен във време на предизборна кампания. "Не можеш в условията на инфлация да не предложиш никакво увеличение", каза д-р Маджаров. 

По думите му в основата на кадровата криза стои не само заплащането, а и остарели политики от преди 15-20 години. "Все по-трудно става да набавим нови кадри", отбеляза председателят на БЛС.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase