50% от местата в спешните центрове стоят незаети

50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500 лекари трайно липсват от системата. За това сигнализираха от Съюза на парамедиците в България.

В световния ден на спешната помощ беше извършена демонстрация в училище в Пазарджик. Демонстрантът е бивш командос и единственият кмет парамедик у нас - Цвятко Луджев.

"Парамедикът е мостът между пострадалия и лекаря. Той не лекува, а оказва първа долекарска помощ и транспортира пострадалия до лечебно заведение", каза кметът.

Темата в ефира на „Здравей, България” коментира д-р Теодор Цанков.

Какви препятствия преодоляват шофьорите на линейки в Бургас

По думите му има около 2000 кадри, които са завършили специалността, но не са назначени. „Голяма част от тях емигрират, защото в България няма как да практикуват”, каза той.

Парамедиците искат да носят бодикамери

Липсващите места в системата не се запълват, а това да бъдат назначени специалисти е в ресора на директорите в спешните центрове. Според д-р Цанков голяма част от спешната медицинска помощ не е регламентирана и е необходима „реформа на база Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването”. „Никой от Съюза на парамедиците в България не може да си обясни защо директорите не искат да приемат реформа”, каза той.

Повече вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase