Огледът им продължи през целия ден

Сериозна градушка удари и Шумен снощи. Бурята там причини големи щети в целия град. Пропаднали улици, закъсали автомобили и множество изпочупени клони. Това е равносметката от бурята, която връхлетя района на Шумен на 12 юни. Няма пострадали хора, но материалните щети са сериозни. Отстраняването им продължава, а хората в Шумен споделят, че не са виждали толкова силна градушка от десетилетия. 

Градушка в Софийско и в Ловешко

Малко след 19:00 часа небето в Шумен рязко притъмнява, а не след дълго ледени късове започнали да помитат всичко по пътя си. „Ужас! Страшна работа беше. Аз съм 77-годишна жена. През живота си не помня такава градушка да е имало”, каза Хабиби Хасан, жителка на Шумен.

Макар че продължила едва 20 минути силната градушка и последвалия порой, превърнали улиците в реки. „Всеки се крие нанякъде и чака да свърши. То не може. Нищо не можеш да направиш. Природата е велико нещо и който мисли, че може да се справи с нея - няма такова нещо”, каза Васко Василев - собственик на хотел.

Градушката унищожи 5000 декара овошки в Сливенско

А след пороя, „заваляли” и сигналите. „Над 20 сигнала са получени за наводнени мазета, приземни етажи. Имаше две коли, бяха закъсали и пропаднали в дупка вследствие на натрошена каменна настилка от ремонта на бул. „Ришки проход”. Едно паднало дърво имаше до пътя на вила Пазачница - него сме го отстранили. Имаше и множество паднали клони по пътя, но те общо взето не ги броим като произшествие, а просто отиваме и ги изнасяме на безопасно място, за да можем да освободим пътя. За щастие няма пострадали хора, но материални щети има в целия град”, каза главен инспектор Красимир Колев началник на РСПБЗН - Шумен.

Има изпочупени стъкла на някои от сградите от градушката. Най-пострадала е ул. „Георги Бенковски”, която буквално е била пометена. От общината веднага започнаха с ремонтите.

А според местните хора причината за силната градушка са недостатъчно изстреляни ракети срещу градоносните облаци. „Винаги са ги гърмяли, този път явно някой не си е свършил работата оттам”, каза Васко Василев. 

Очакваме вашите снимки и видеа в Моята новина

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase