Вижте една млада дама, избрала необичайна за нежния пол, но прекрасна професия...

Вижте една млада дама, избрала необичайна за нежния пол, но прекрасна професия. Какво е да си жена пилот на военен хеликоптер и лесно ли е да бъдеш част от българската армия?

 

Вече 7 години ст. лейтенант Йонка Хаджиева е пилот на военен хеликоптер. И ако за някои тази професия изглежда страшна, за Йонка е сбъдната детска мечта. За пръв път се качва на хеликоптер по време на стаж във военното училище.

 

„Аз бях летяла само на самолет дотолкова, доколкото имах изкаран парашутен курс, но в първия момент, в който се качих на вертолет просто се влюбих в полета, много е красиво. Може да лети бавно, ниско – много е красиво", каза тя.

 

Днес Йонка е част от 24-та авиобаза „Крумово" и е пилот на новия хеликоптер „Кугър", за който получава квалификация преди година. Разказва, че всеки хеликоптер се управлява различно.

 

Преди всеки полет Йонка прави проверка на машината заедно с екип от инженери. Веднага след това тя е готова да изпълни маршрута на полета.

 

„От летенето никога не ме е било страх, страхувам се от други неща – не умея да плувам например, но от летенето, от високото никога не ме е било страх, никога не съм си мислила, че може да ми се случи нещо. Може да ни е било по-трудно, защото като бройка сме по-малко момичета, но от колегите по никакъв начин не съм усещала нали някакъв вид да не ни се доверяват. В началото може би по ни гледат с неувереност, но в последствие много свикнаха с нас в ескадрилата", сподели Йонка.

 

Въпреки че професията й не е популярна сред жените Йонка разказа, че никога не се е чувствала по-специална: „За мен не е нещо специално, това е било моето желание аз съм си го постигнала, но това може да бъде всяка друга професия и за мен е нормално. Колкото много дава, толкова много и взима като всяка професия, на която трябва да се отдадеш изцяло, за да може да ти носи удовлетворение".

 

А истинското удовлетворение за Йонка е успешно изпълненият полет.


Репортер: Михаела Карабельова
Оператор: Станислав Илиев