Съдът го остави под домашен арест, но му разреши от днес до 5 октомври включително да напуска дома си

Още по темата

Софийският апелативен съд (САС) гледа делото срещу Октай Енимехмедов. Той отново поиска най-леката мярка за неотклинение "подписка", съобщи БГНЕС. Причината този път е регистрацията на Енимехмедов като кандидат депутат. 

 

Съдът прецени, че той трябва да остане под домашен арест, но му разреши от днес до 5 октомври включително да напуска дома си.

 

Делото стигна до САС след протест на прокуратурата и жалба на защита. Прокуратурата поиска да бъде отменена тази част от присъдата на СГС, в която Енимехмедов бе признат за невинен по обвинението за опит за убийство. Защитата поиска да бъде намалено наказанието като посочи, че при определянето му трябва да бъдат взети предвид смекчаващи вината обстоятелства. Преди това САС отхвърли искането на прокуратурата за назначаване на допълнителна балистична експертиза. Прокурорът поиска такава, за да отговори тя на въпросите за пряк умисъл в действията на Енимехмедов. Самият Октай каза пред съда, че от кадрите, които са били излъчени, се виждало, че по никакъв начин след като му е блокирал газовият пистолет, не е имало умисъл за нараняване.

 

В края на август Октай официално се регистрира в Централната избирателна комисия като независим кандидат-депутат от Бургас.

 

Октай Енимехмедов нападна почетния председател на ДПС Ахмед Доган през февруари миналата година по време на Осмата национална конференция на партията в НДК. Нападателят необезпокоявано мина през цялата Зала 3, качи се на трибуната и насочи малокалибрен пистолет срещу главата на политика. 

 

Веднага след това той беше задържан и му беше повдигнато обвинение за опит за убийство на Доган.