Тя увеличава риска от диабет и сърдечни проблеми

Да се събуждате всеки делничен ден като по команда от алармата си, а през уикенда да си доспивате – това може да увеличи риска от диабет и сърдечни проблеми, сочи ново американско проучване, цитирано от „Ройтерс” и „Дейли Мейл”.

 

Още по темата

Терминът социална часова разлика и още „уикенд джет лаг”, се използва за изместването на часовете за сън в почивните дни. Джет лаг е по-опасен и вреден дори от това, което причинява на тялото междуконтинентален полет. Когато кацнем на толкова отдалечено място с различна от обичайната ни часова зона, тялото успява да свикне с новия ритъм за един – два дни.

 

Социалната часовата разлика обаче разбърква изцяло биологичния ни часовник. 

 

Това обяснява защо често в понеделник сутрин се чувстваме изморени, все едно не сме си починали – сякаш сме в различна часова зона.

 

Резултатите от американското проучване не доказват, че социалната часовата разлика причинява диабет или сърдечно-съдови заболявания при всички, но според учените дават основание да приемем, че между двете има връзка.

 

85% от участниците в изследването си лягали по-късно, отколкото през работната седмица. В събота и неделя почти същият процент хора изкарвали в сън по-продължително време от обичайното. Само един от шестима доброволци показал противоположния модел на поведение.

 

Вижте как можете да преборите безсънието, ако страдате от такова: