Той бе известен не само с музиката си, но и с необичайното си сценично облекло

Дейвид Бауи, който почина от рак на 69-годишна възраст, бе известен не само с музиката си, но и с необичайното си сценично облекло, станало митично, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

По време на турнето си "Aladdin Sane" през 1973 г. той носи черен костюм от винил на бели райета, вдъхновен от театъра кабуки. Това облекло, включително панталон с форма на диск, е създадено от японския дизайнер Кансай Ямамото. Бауи бил впечатлен от проектирани от Ямамото облекла, които са представени в рамките на лондонско дефиле през 1971 г. Първоначално става въпрос за облекло за жени. 

 

Създадено през 1972 г. от дизайнера Фреди Бурети за турнето "Зиги Стардъст" на Бауи и носено от него по време на телевизионното предаване "Top of the Pops", сценичното облекло, включващо сако, панталон и червени боти с връзки, е вдъхновено от филма "Портокал с часовников механизъм" на Стенли Кубрик. Заимствано е от облеклото на представената във филма садистична банда, която сее ужас.

 

Бауи ползва услугите на тогавашния млад дизайнер Александър Маккуин, за да бъде създадено сценичното облекло, което носи по време на турнето си "Earthling" през 1997 г. Облеклото е вдъхновено от сако, което е с цветовете на британското знаме и е носено от Пийт Таунсенд от групата "Ху". 

 

Над костюма от 1973 г., напомнящ голяма паяжина, е работила дизайнерката Наташа Корнилоф. Той е носен от Бауи по време на спектакъл, излъчен по американската телевизия. Костюмът включва черна мрежа, под която се виждат части от тялото. Две позлатени ръце покриват гръдния кош. Корнилоф е създала и костюма, носен от Бауи в клипа на песента "Ashes to Ashes" през 1980 г.