Задържан е един мъж

Фалшив колан с експлозиви вдигна на крак силите за сигурност в Брюксел тази сутрин. Блокиран беше голям периметър, като движението по основен булевард беше спряно. В търговски комплекс в центъра на града е задържан подозрителен мъж. Именно той се е обадил в полицията и е съобщил, че има пояс с експлозиви.

По темата

След анализ на специалистите по обезвреждане на взривни устройства е установено, че коланът е просто имитация и е пълен със сол.

По-малко от час след задържането на мъжа, белгийските власти обявиха, че са овладели обстановката.  Местни медии съобщават, че недалеч от мястото на инцидента е задържан друг мъж, който носел колан бомба. Засега тази информация остава непотвърдена.

Днешната операция идва, след като в края на миналата седмица белгийската полиция извърши няколко ареста на предполагаеми терористи.

В рамките на акцията силите за сигурност претърсиха 40 жилища и 152 гаража, а 12 души бяха задържани, напомня БГНЕС. Според данни на прокуратурата двама от арестуваните - Мустафа Бенхатал, роден през 1976 г., и Джавад Бенхатал, роден 1987 г. са съответно чичото и племенникът на двама от извършителите на атентатите в Брюксел от 22 март – братята Бакрауи.

Местни медии съобщават, че недалеч от мястото на инцидента е задържан друг мъж, който носел колан бомба. Засега тази информация остава непотвърдена.