Броят на жертвите продължава да расте

Кървав атентат в Истанбул. Терористи атакуваха най-голямото турско летище – "Ататюрк". При координирана атака в час пик, атентатори - самоубийци стреляха с автомати и успяха да взривят три бомби на територията на летището. Официално: до момента жертвите са 41, броят им обаче продължава да расте. Ранените са повече от 240.

Трима мъже, облечени в черно, атакуват новия терминла на Летище Ататюрк. Слизат от такси, вадят оръжие и започват да стрелят. Полицията започва да стреля и тогава мъжете решават да се взривяват.

"Въоръжената полиция на летището оказва съпротива. Когато по тях започва да се стреля, двама от нападателите се самовзривяват. Охранителна камера заснима смъртта на третия. Полицай го причаква и го прострелва. Терористът изпуска оръжието си. Полицаят осъзнава, че нападателя иска да задейства колан с експлозиви. И в посления момент се измъква. Следва експлозия, която разкъсва терориста", обясни министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

Турските медии вече публикуваха снимки на двама от заподозрените атентатори. Те са били идентифицирани от охранителните камери. Самоличността им все още не е ясна, но според разследващите те имат връзка с „Ислямска държава”.

От ЦРУ също се появиха данни, че е вероятно атаките да са свързани с ИДИЛ. Президентът на САЩ Барак Обама пък обеща подкрепа на Турция в разследването.

И така портата на Турция, както наричат летището, е счупена на малки парчета. В кървавата нощ, Мохамед е на работа.

„Чух силен гръм, веднага се скрихме. Усетих и трите бомби. Затичахме се към изхода и полицията ни помогна да напуснем”, разказва Мохамед.

Работи тук 11-то лято. За първи път става свидетел на атентат.

„Хубаво е да си жив. Макар че, дори и да умра, това няма никакво значение. Ще умра за страната си. Това не е проблем за мен”, добавя Мохамед.

Докато Мохамед се бори за живота си, Габриел от Румъния вече е на път за Истанбул. Секудни след взрива получава обаждане, което никога няма да забрави.

„Обади ми се братовчед ми. Каза, че е на 10 метра от бомбата и че е пострадал. Помоли ме да го прибера”, разказва Габриел.

По темата

Тръгва веднага. Срещаме го в ранните часове на деня, на метри от българо-турската граница.

„Каза, че всички са били в паника, всичко е било затворено. Разказа за изстрелите и взривовете. Не можехме да говорим много, защото беше в линейка”, обяснява Габриел.

Обратно в Истанбул - разрушенията са огромни. Вече сме във вътрешността на летището. Тук освен счупените стъкла и лиспващите телефони, щетите се виждат на всяка крачка. Магазинът на този мобилен оператор е само история, както и тази полицейска будка. Информационните табла са взривени, покривът счупен, здрави стъкла почти няма. Полицейските ограждения не могат да скрият и скрият кръвта от тавана. А горчивите спомени надничат отвсякъде.

След престрелката многобройните куршуми се виждаха не само по стъклата на летището, но и по колоните на международния терминал. И все пак - още в 2:30 часа летище „Ататюрк” отново отваря врати. Възстановяването му започва веднага. Връща се и персоналът. Сърджан работи като охрана тук.

„Страх ме е да живея в Турция. Нивото на сигурност тук е много ниско”, казва Сърджан.
Връщат се и заминаващите.

„Вече свикнахме. След вчера, това вероятно е най-сигурното време за летището. Надали ще се случи отново в рамките на 24 часа”, на мнение е Оркан.

Новите гости на града също вече са тук.

„В Германия всичко е доста далече, сега го чувства човек по-близо. Нямам страх, притеснявам се за малкия. По всяко време може нещо да се случи. Живеем в такива времена, че подобно нещо може да се случи навсякъде”, казва Даниел.

Светкавична реакция у нас - бронирана техника и барети вече пазят летището в София. Засега всички самолети от и за Истанбул са с непроменен график.

От сутринта в охраната на терминалите се включиха. Тежковъоръжени и маскирани барети, а съмнителни пътници и автомобили бяха подлагани на допълнителни проверки. Хората обаче тук са по-скоро спокойни. Вътрешният министър Румяна Бъчварова също успокои, че пряка терористична заплаха към страната няма.

Проверките на летището започват още на подстъпите към терминалите. А в тях се включват униформени, кучета и метални детектори. Проверяват се предимно съмнителни пътници, багажи и автомобили. След първото препятствие, идва и следващо. В охраната на летището се включиха и барети от отряда за борба с тероризма.

„Видях много полиция, много жандармерия, всичко е нормално иначе”, казва Стефан Чилев, пътник.

Стефан и семейството му заминават за Монреал. Мерките за сигурност не го притесняват, но е дошъл по-рано на летището заради извънредните проверки.

Мерките на летището са засилени още при последния атентат в Брюксел. Вършеният министър също проверки как се гарантира сигурността на пътниците. Увери, че няма терористични заплахи към страната ни, но не изключи риск.

„Гарантираме най-високата степен за сигурност и предвиждаме всяко едно възможно развитие на ситуацията”, казва вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Трябва да признаем, че ние вървим една крачка след терористите. В България са взети мерки, но това не означава, че не може да има пробойни в системата”, казва Иван Бояджиев, експерт по сигурност и антитероризъм.

Именно затова, освен властите нащрек трябва да са и хората.

„Първото нещо, за което трябва да внимаваме е за оставени предмети. Българинът е любопитен, иска да види какво има вътре. В никакъв случай да не го пипа. Ние трябва да се стремим към максимална сигурност, но тя е свързана с нарушаване на гражданските свободи”, казва експертът по сигурност и антитероризъм Иван Бояджиев.

Ранните полети от и към Истанбул бяха отменени. А някои полети – като този на евродепутата Емил Радев, бяха пренасочени извънредно към Измир.

„Стояхме около 3 часа в самолетите, 4-5 самолета на пистата. Летището, малко след като кацнахме, беше затворено, бяхме извадени почти пред летището няколко стотин души, имаше особено голяма блъсканица в атобусите, с багажа, хаосът беше доста голям”, обясни евродепутатът Емил Радев.

Извънредно снощи в София кацна самолет на „Ер Франс”.

„Снощи буквално за минути се направи организация между летище София и останалите летища общо в бърз порядък да се примат още 23 машини общо”, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски.

Засилени остават мерките за сигурност и по останалите летища, гари, автогари, пристанища и в столичното метро.

Летището в Истанбул е ключово за голяма част от българите, които живеят в Съединените щати. Говорим за между 15 000 и 25 000 наши сънародници , които избират да летят през „Ататюрк” на път към България всяка година. Как реагират те на терористичните актове в Турция?

Между 15 и 25 хиляди българи летят всяка година от Съединените щати до България през Истанбул – това е голяма част от целия пазар, но много от тях сега се страхуват.

„Страх ме е, както и всички вас, предполагам. Ама имам ли избор, да не пътувам. Имам ли избор?”, казва Християн Стоичков, който лети през Истанбул.

Християн Стоичков се качи на самолета от Чикаго за Истанбул само няколко часа след терористичната атака на “Ататюрк”. Той е един от хилядите българи, които използват връзката в Турция за лятната си ваканция. И не е единствен.

„50% от населението на Чикаго специално и други градове, които имат добри връзки летят през Истанбул. Тоест 50% от българите летят през Истанбул - доста голям процент от населението ни в Америка”, казва Марчела Челебиева, туристически агент в Чикаго.

Но сега мнозина вероятно ще преосмислят плановете си.

„Със сигурност това ще се отрази на много неща – на техния туризъм, на нашия. Не знам как това ще се отрази на хората, които искат да се прибират. Но при всички положения, който пътува, ще има едно наум и ще се притеснява”, добавя Марчела Челебиева, туристически агент в Чикаго.

Българи, които от години живеят в Турция, разказват, че не се страхуват от случилото се снощи на летището. И дори, че вече били свикнали с такива атаки. Срещаме Кирим на автогарата в Хасково. Пристига от Истанбул, където живее вече близо 30 години. Не бяга от тероризма, а идва да види роднини и приятели.   

„Тези случаи се случват в Турция, защото враговете на Турция не можаха да попречат да се развива Турция и по този начин подхранват терористите само и само да могат да провалят вътре в Турция живота”, на мнение е Кирим.

Според българския изселник не било вярно, че Турция прави опит да се отърве от кюрдите и това е довело до последните кръвопролития.

Притеснение няма и при останалите, макар и малко, пристигащи от Турция. Автобусите от Турция идват полупразни, но заминаващите натам, въпреки атентатите, са пълни. Сред търгващите е Данаил, който тази вечер трябва да излети от летището в Истанбул към Грузия. Въпреки снощните взривове там, не се страхува.

„То къде не се случват тия неща. Два пъти на едно място не пада бомбата. Видяхте нашия атентант в Бургас, видяхте Брюксел. Никой не е застрахован. Искаме да пътуваме, да ходим на ваканции, то не може само на едно място, животът продължава”, казва Данаил Денев.

"На този етап няма загинали или пострадали българи при атентата на Летище Ататюрк. Броят на жертвите се увеличи. Имаше случай на четирима български граждани - професор, неговата асистентка и двама студенти, които са кацнали от Вилнюс на летището в Истанбул малко преди да избухнат бомбите. Твърдят, че взрива е станал над главите им и са се скрили в една ниша. Това е най-драматичното, но с благоприятна развръзка нещо, свързано с кървавия атентат. Обстановката в Турция продължава да бъде неспокойна", заяви за Нова телевизия посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Непосредствена опасност за страната ни няма, въпреки близостта на поредната терористична атака, успокояват българските политици. Депутатите откриха днешното си заседание с минута мълчание в памет на загиналите в Истанбул.

Мерките за сигурност у нас обаче трябва да се повишат още. Засега властите обмислят по-засилено полицейско присъствие на летищата и гарите. Службите за сигурност тепърва ще обсъдят с политиците как да подсигурят сигурността.

Репортери: Марина Цекова, Георги Георгиев, Димитър Иванов и Ясен Дараков