България иска 160 млн. евро от ЕС за укрепване на границата

България търси спешна помощ от 160 милиона евро за удържане на мигрантския натиск. Премиерът Бойко Борисов представи нашето искане на Срещата на върха на лидерите от Евросъюза. Форумът се провежда в словашката столица Братислава. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Поисканите пари трябва да отидат за охрана на границата с Турция. Именно оттам идва най-големият миграционен натиск. Основанието за нашето искане, е че така България подсилва охраната на външната граница на Европа. 

По темата

Срещата в Братислава е първа за лидерите на ЕС след решението на Великобритания да напусне съюза. За това на разговорите не присъства британският премиер Тереза Мей.

Разговори относно исканата от България помощ е имало с германския канцлер Ангела Меркел и с премиера на Люксембург преди началото на срещата, информира във Facebook Бойко Борисов.

Парите ще се използват за техническа помощ и системи за видеоналюдение. С част от тях ще се покрият и разходи по охраната на границата. България кандидатства за втори път за финансова помощ. Преди месеци страната ни е поискала по-малко пари, но без отговор.

Опозицията в парламента одобри активността да настояваме за пари за охрана на външната граница на Европа, но изрази и съмнения колко ефективно се пази границата и се пресича каналджийството.

От близо 23 хиляди опита за преминаване на българската граница, предотвратени са били около 20 500. Иначе на масата на дипломацията в Братислава лидерите на 26-те страни на ЕС също обсъждат проблема с бежанците. Мнението на германския канцлер Меркел е, че след BREXIT ситуацията в ЕС е сложна и няма да се подобри с една среща.

„Намираме се в критична ситуация и затова трябва да покажем с действия, че можем да се справим по-добре области като вътрешната и външната сигурност, борбата срещу тероризма и сътрудничеството в отбраната”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Сред лидерите на общността съществуват противоположни позиции за бежанците. Меркел е привърженик на политиката на отворени врати, докато централноевропейските страни настояват за по-строги мерки срещу притока на мигранти.

Репортери: Ина Гълъбова, Любомир Бояджиев