Новината обяви Станислав Балабанов от ИТН

Парламентът ще заседава извънредно на 21 май, вторник. Новината обяви Станислав Балабанов от ИТН след председателски съвет. Заседанието ще започне от 13:00 ч. То бе по искане на ПП-ДБ, на което да се гарантира увеличаването на пенсиите с 11%. 

Надзорният съвет на НОИ обаче се събра още в началото на седмицата и реши от 1 юли парите за пенсионерите да скочат с 11 на сто. Така някои от политически сили смятат, че събирането на парламента вече е безсмислено и парламентарната трибуна ще бъде използвана за предизборни цели. Други обаче казват, че нямат доверие в решенията на изпълнителната власт. И въпреки различните мнения по правилник заседание трябва да бъде свикано, щом в парламента са внесени необходимите подписи за това.

Според някои политически сили свикването на парламента вече е безсмислено и ще бъде използвано за политически цели. Други обаче казват, че не вярват в решенията на служебната власт.

„Няма смисъл, ако имаше, досега щях да съм го свикала. Все пак не мога да отменя нито Конституцията, нито правилника на Народното събрание”, каза председателят на НС Росица Кирова.

„Виждате изпълнителната власт колко често си мени мнението под натиск - за детската болница, увеличението на тока, пенсиите. Така, че заседание трябва да има. Потвърдихме го и на председателски съвет”, смята Стою Стоев от ПП-ДБ.

„По Конституция, след като са внесени подписи и има такова искане, Народното събрание е задължено да се свика извънредно. Проблемът е, че една конкретна политическа формация ще използва трибуната на Народното събрание за предизборни цели. Говоря за ПП-ДБ”, обясни Станислав Балабанов от ИТН.

Официално: 11% индексация на пенсиите от 1 юли

От своя страна от БСП дневният ред на извънредното заседание да бъде допълнен и освен за пенсиите, да се обсъди и цената на тока. От партията призоваха на заседанието бъдат извикани служебният министър на енергетиката и председателя на КЕВР.

„Въпреки, че въпросът е решен, заседание трябва да има. Не е достатъчно това, което предлагат. Направих на председателски съвет предложение за допълване на дневния ред, като може да се  внесе като допълнителна точка. Във връзка с обявената информация, че се очаква драстично увеличение на тока, искаме изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на КЕВР”, заяви Корнелия Нинова.

Парламентарната група на "Възраждане" няма да участва в извънредното заседание на Народното събрание във вторник. Според партията, свикването на извънредно заседание по време на предизборна кампания е нарушение на вече взето решение, което беше гласувано от ПП -ДБ, ГЕРБ и ДПС и няма предмет. "Всякакви въпроси, касаещи бъдещето на България, трябва да бъдат разглеждани от бъдещото 50-то Народно събрание, което ще започне работа след по-малко от месец", казват още от формацията на Костадин Костадинов.

От ДПС не коментираха темата.

Въпросът сега е дали в пленарната зала ще има кворум, за да се проведе извънредното заседание. Освен пенсиите в дневния ред за вторник е заложено и Александър Мумджиев да бъде освободен от длъжност като инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Днес обаче от институцията обявиха, че той е подал оставка и тъй като Мумждиев е работел при условията на изтекъл мандат, Народното събрание не дължи вземане на изрично решение по подадената оставка.

БСП иска изслушване на енергийния министър и КЕВР в НС за цената на парното

А след решението на политическите сили да се съберат на извънредно заседание другата седмица - реакция дойде и от страна на президента. Според Румен Радев решението да не се включи точката за липсващите пари за висшите училища доказва, че парламентът не изпълнява ефективно своите функции.

„На фона на всички нелепи промени в Конституцията, които бяха извършени, имаше и много гласове, които казаха, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол на изпълнителната власт. Парламентът видяхме - нито работи, нито осъществява контрол. Видяхме го в случая с основателните претенции на академичната общност. Нито има контрол върху изпълнителната власт, нито парламентът ще заседава, за да актуализира бюджета, така че да се удовлетворят техните законови искания.  Това, което за съжаление най-вероятно ще се получи, е парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна”, заяви държавният глава.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase