Това е последната страна в Европа с традиция животните да се затварят в плен като атракция

Албания е последната страна в Европа с традиция мечките да се затварят в плен като атракция за клиентите. Затова Фондация „Четири лапи”, заедно с местните власти, проведоха акция за спасяването на животните. Преди дни от Албания в Косово бяха транспортирани 3 мечки. В покрайнините на столицата Прищина техният постоянен дом ще е в специално изграденото убежище за мечки. В международна спасителна операция взе участие български екип, както и единствената в региона линейка за мечки.

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА АКЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Години наред тези величествени животни са затворени на няколко квадратни метра площ. Като атракция в кръчми, барове и ресторанти. Албания е последната страна в Европа, където това не прави впечатление нито на хората, които мързеливо пият бирата си на метри от страдащите животни, нито на властта, която позволява това.

„Това е проблем с невероятни мащаби в Албания. А самите животни са в изключително тежко състояние”, заяви пред NOVA Африм Махмути, мениджър на убежището за мечки в Прищина.

Джина и Пашок са сред първите мечета, които ще заживеят на по-добро място. С помощта на полиция и специалисти от организацията “Четири лапи” животните временно са настанени в зоопарка в албанската столица Тирана. Състоянието и на двете мечета позволява те да бъдат упоени и транспортирани на 400 километра оттук до Убежището за мечки в съседно Косово

„Съвсем малко са по-слаби отколкото е нормално за възрастта им. Явно не са хранени по най-добрия начин”, обяснява Васил Мадолев от Парка за танцуващи мечки в Белица. Това са първите впечатления на българския екип, който играе основна роля в операцията.

Преди обаче животните да потеглят на път, те трябва да бъдат упоени и натоварени в специални клетки. „Първо упояваме мечката, за да можем да я прегледаме и натоварим в клетката. След това я събуждаме, за да бъде в съзнание по време на пътуването. Поставянето на упойката е трудно, тъй като мечката се движи бързо”, разказва ветеринарният специалист Франк Гьориц.

Стреличката се забива в животното и то заспива. Следва час време, в което медиците правят редица изследвания. След това животните се товарят в линейката. Тя е достатъчна за размерите и теглото на Пашок и Джина. В нея все още замаяните от упойката животни разполагат с необходимата вентилация за дългото пътуване.

А в околностите на Прищина вече очакват новите си обитатели. Преди да получат достойно място в парка, новодомците трябва да свикнат с обстановката. „Мечката в първия момент разпознава тази среда като враждебна. Понеже не я познава. И самото запознаване може да има стресиращи моменти”, обясни Димитър Иванов от парка за танцуващи мечки в Белица.

Пашок и Джина влизат в своите адаптационни клетки. В продължение на няколко дни те трябва да свикнат с режима на хранене и с новите си гледачи. Според Иванов предстои цяла вечер спокойствие за животните.

В първите часове сред дивата природа мечките са в шок. Израснали в плен и преживели жестоки травми, те не познават нито свежата трева, нито зелените храсти и дървета, нито свободата да обикалят просторните парцели.

А в парка животните отново срещат човека, своя най-страшен тиранин. Тук обаче хората са само посетители, които трябва да научат един урок - как да уважават дивия свят.

В България отдавна мечките не се използват за атракция. Албанците обаче сега започват да мислят в тази посока. В страната има над 50 случая на мечки, затворени в клетки като атракция за клиентите в заведения. Българският опит за албанците е безценен - не само в спасяването на животните, но и в изграждането на специален парк, подобен на тези в Белица и Прищина.