Това показват резултатите от ново проучване

Над един милион души са загинали при повече от седем хиляди природни бедствия за 20 г., предава "Voice of America", цитирана от агенция "Фокус". Проучването, което обхваща периода между 1996 г. и 2015 г., показва, че 90% от смътните случаи вследствие на бедствия са в страните с нисък или среден доход.

По темата

Анализ на данните сочи, че земетресенията и цунамината са основната причина за смъртните случаи, следвани от бедствията, свързани с климата, които са се удвоили през периода. В доклада се отбелязва, че за последните 15 години бедствията, свързани с климата, включително сушите, наводненията и бурите, са станали основаната причина за жертвите.

Специалният представител на генералния секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия Робърт Глейзър заяви, че е ясна връзката между смъртните случаи и климатичните промени, както и между смъртните случаи и нивата на доходите и развитието.

„Иронията е, че онези страни, които са допринесли най-малко за климатичните промени, за кризата, пред която сме изправени, са онези, които страдат най-много“, отбеляза Глейзър.