Правителството ще обжалва решението на магистратите

Задействането на процедурата по Brexit трябва да бъде гласувано от парламента. Това реши Висшият съд в Лондон в четвъртък, съобщава Би Би Си.

По темата

Така магистратите изключиха възможността премиерът Тереза Мей еднолично да задейства Член 50 на Лисабонския договор, с което би стартирал процесът по излизане на Великобритания от Европейския съюз. По-рано депутатите обявиха това желание на правителството като „протиконституционно”.

„Даунинг Стрийт” ще обжалва днешното решение на съда. Очаква се заседанието за протеста на министрите да се проведе в началото на следващия месец.

Тереза Мей възнамеряваше да активира Член 50 до края на март следващата година. Преди тази стъпка да бъде предприета, не могат да започнат и преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейската общност, решиха 27-те страни членки.

Според анализатори обсъждането на старта на Brexit в парламента ще продължи с месеци.

Опасявам се, че ще бъде направен опит за блокиране или отлагане на задействането на Член 50. Ако се случи така, депутатите нямат идея какъв обществен гняв ще предизвикат”, коментира лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж. Той беше и една от основните политически фигури, които се обявиха за Brexit.

Редактор: Маргарита Стоянчева