Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност на 19 януари 2017 година

Централната избирателна комисия (ЦИК) официално обяви Румен Радев за спечелил президентския вот. Генералът и вицепрезидентът му Илияна Йотова получиха сертификат от комисията на специална церемония.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

По ирония и по протокол церемонията беше водена от председателя на парламента Цецка Цачева, която беше пряк конкурент на генерала в президентската битка. 

Цачева им честити „за огромното спечелено доверие”. А новоизбраният президент обеща да го оправдае с работата си. Румен Радев и Илияна Йотова официално ще встъпят в длъжност на 19 януари догодина.

А след като взе документа Радев обяви, че въпреки призивите няма да участва в сформирането на евентуални бъдещо служебно правителство, защото това е изцяло в прерогативите на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Според Румен Радев политическа криза в България няма. Има нормална конституционна процедура, която е в правомощията на действащия държавен глава Росен Плевнелиев. В този смисъл на този етап Румен Радев като че ли не вижда своята роля в сформирането на евентуален служебен кабинет. 

Миналата седмица новоизбраният президент Румен Радев беше задочно призован да се включи в реденето на служебен кабинет заедно с действащия Росен Плевнелиев.

„Той има прекрасни отношения с новия президент. Да седнат и да направят едно служебно правителство”, призова Борисов.

Призивът днес беше любезно отклонен.

„Назначаването на служебния кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев”, заяви Румен Радев.

Така Радев даде да се разбере, че не планира да се меси. Но пък Плевнелиев му обещал да го информира за решенията си.

„В момента тече нормална конституционна процедура. И няма място за драматизации”, заяви Радев.

Новоизбраният държавен глава припомни, че все още хипотезите за изход от ситуацията след оставката на кабинета „Борисов” са две - ново правителство в този парламент, или служебен кабинет и предсрочни избори.

Според Румен Радев по-вероятно е второто.

„Нека не гадаем. Разчитам наистина на опита и професионализма на г-н Плевнелиев да състави добро служебно правителство”, заяви Радев.

От своя страна той също бил в готовност да назначи такова. Но когато му дойде времето - след клетвата.