Блокът им, който от години се разцепва, е изваден от програмата за саниране

Десетки семейства в Русе заплашени да останат без дом. Жилищният им блок, който от години се разцепва, е изваден от програмата за саниране. Обяснението на общината - програмата е спряна и финансиране за тях няма да има. 
По темата
 
Фугата между двата входа вече е над метър. От години хората живеят в постоянен страх. Разказват, че чуват скърцането на стените, а вратите не се затварят. През годините те са търсили помощ от управници и институции, но без никакъв успех.
 
Блокът не може да бъде финансиран. Но причината не е, че са свършили парите за саниране и ще се обновяват само сградите с вече сключени договори. 
 
"Блок "Калофер" е включен в Националната програма за енергийна ефективност, но конструктивното обследване на блока показа тежки конструктивни проблеми. При тези условия, в които в момента работи програмата, блокът няма как да бъде укрепен", коментира Никола Кибритев от дирекция „Европейско развитие”- Русе.  
 
А живущите в блок „Калофер” вече са загубили надежда. И се молят, когато сградата започне да се руши, поне да имат време да я напуснат и да не се окажат под руините. 
 
Репортер: Йоана Ангелова