Двамата молдовци са обявени за национално издирване

Полицията обяви за общодържавно издирване двамата молдовци, избягали от затвора в Стара Загора. Разпространени бяха и снимките на осъдените за взривяване на банкомати. 

25-годишният Василе Морару е висок 176 см, с нормално телосложение, пъстри очи, бяло лице, светла коса и правилен нос. В момента на бягството си е бил с къси панталони, бял потник и сини маратонки.

Александр Хаджи (31 г.)  е с ръст от 173 см, нормално телосложение, кестенява коса, бяло овално лице, кафяви очи и правилен нос. Има белег от срязване под долната устна. Бил е облечен с къси панталони и черна тениска.

Занижен ли е бил контролът в затворническото общежитие в Стара Загора?

От МВР молят гражданите, които имат информация за бегълците, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.

За издирването на бегълците помага фактът, че те не са българи и не владеят езика ни. Експерти коментираха за NOVA, че осъдените обаче са изключително добре физически подготвени.

Бягството вероятно е било добре планирано. Режимът в затворническото общежитие е бил изключително облекчен като неговата цел е социалната адаптация на затворниците. 

Според експерти основната причина за бягството е липсата на служители и техника за охрана и наблюдения. По информация на NOVA в деня на изчезването, в общежитието, е имало само двама надзиратели и над 100 лишени от свобода.

По случая започна и проверка, разпоредена от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

А пред камерата на NOVA Стоян, който е осъден за тежка телесна повреда, разказа какво представляват общежитията от открит тип. След като изтърпял първоначален общ режим, го преместили в затворническото общежитие в Казичене.

„Позитивите от това са два дни месечен отпуск всеки месец. Годишна почивка в размер между 7 и 14 дни извън общежитието. Освен това, когато е нужно някой да се лекува може да излезе без охрана. Тоест, те ни имат вяра”, разказа Стоян.

Доверието е много важно, категоричен е Стоян. Макар да има още почти три години, докато изтърпи присъдата си, се надява след 10 месеца да го пуснат предсрочно. За целта работи като в помощник в затворническата администрация.

 „Осъзнах, че ми е по-лесно да си избутам присъдата, отколкото да избягам, защото, това не е цялостно решение и живееш в страх, като избягаш”, каза още той.

Именно в затворническото общежитие от открит тип в Казичене е трябвало да бъдат настанени молдовците Василе Морару и Александър Хаджи.

 „Лишените от свобода в затворническото общежитие в Казичене са 289. Лично аз извърших инструктаж на наряда”, заяви Десислав Трайков, началник на Затворническо общежитие – Казичене.

„Броят на охраняващите служители и техническото обезпечение играят ключова роля за случващото се. Оптимист съм, че в близките няколко години ще сведем до минимум тези случаи. Нека отбележим, че и в световен мащаб, и от доста по-охранявани затвори, бягат хора”, категоричен е председателят на УС на ССЗБ Ивайло Григоров.

За по-лесното завръщане в обществото, тук затворниците са на по-облекчен режим. Има видеонаблюдение, но килиите са отключени по цял ден. Лишените от свобода могат да работят навън. Два пъти на ден се проверяват дали са на работното си място. Пред NOVA експертът по сигурност Тихомир Стойчев коментира, че е учудващо хора с  общественоопасно поведение като Морару и Хаджи да се настанят в подобен тип затворническо общежитие.

 „Аз виждам физическата кондиция на тези хора. За мен това са млади  млади бойци, години за всичко”, смята Стойчев.

Свижданията с близките са при значително по-облекчен режим и по-дълги в общежитията от открит тип. Това обаче не премахва проверката на багажа, който носят на лишените от свобода.

Репортери: Георги Манев, Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.