От БХРА заявиха, че искат да работят, да отворят веднага, не искат да живеят на помощи и обезщетения

От 1 февруари се отварят кината, фитнесите и моловете. До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията. Заради което от бранша протестират и заплашват с неподчинение. С подробностите и всички гледни точки в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS говорят Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация, Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Петър Ангелов - председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.

"Между организациите има разделение по отношение на поставяне на целите си. Забавени бяха плащанията.  Разходите са сериозни, имаме искания помощите да се увеличат 70 % за работниците, 30 за работодателите. Искаме да работим, да отворим веднага, не искаме да живеем на помощи и обезщетения", обясни Атанас Димитров.

Той допълни, че банките са отказвали кредитиране заради безперспективност на бизнеса.

Ресторантьорите излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тодор Тодоров, от своя страна сподели, че са попитали защо едни и същи обекти на улицата са квалифицирани различно – опасен и безопасен. А след всички усилия да седят втори път в това положение, му се струва крайно несправедливо.

За него е важно да може да се запази контактът с доставчиците, рекламните агенции и смята, че помощите са крайно недостатъчно.

По думите на Петър Ангелов от неговата организация пък са подкрепили ресторантьорите, защото страдат по един и същи начин.

"Би трябвало 15 млрд. лв. да са стигнали до хората, а са стигнали около 2. Мерките не работят. От нормалната посещаемост бе 50-60 % след първия локдаун. Няма да възстановим пропуснатите полза с отварянето, а намаляваме загубите", коментира той.

Според него отварянето не значи, че всичко е наред, а че ще преживеят по-бързо буферния период.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.