Възрастно семейство в Хасковско остава без спестяванията си от близо 5000 лева

Нова схема на измами прилагат мошениците в Хасковско. Възрастно семейство остана без спестяванията си от близо 5 000 лева, след като мними социални работници ги посетили в дома им и им обещали да удвоят парите.

Ще наречем жертвите на измамниците условно Мария и Иван Иванови. Те не искат да бъдат разпознати, затова и не застават с лице пред камерата. Надяват се обаче това, което им се е случило, да послужи като лош пример и да накара хората да бъдат по-внимателни. Историята с измамата на възрастното семейство започва в късния следобед в понеделник.

84-годишният пенсионер бил до сградата на „Социално подпомагане”. На излизане от нея го срещнал непознат мъж. Той се представил за социален работник и придружил Иван до дома му, където обяснил, че идват и негови колеги, за да помогнат на пенсионерите.

„Струва ми се, че са вървели по петите му и са чули името му там. Назовал го по име и тръгва с него, той го доведе тука. Влезнаха и ни замаяха, колко му е”, коментира измамената.

Мнимите социални работници обещали безплатни лекарства и помощ за сметките на семейството. След това приложили и същинската си схема – обяснили, че работят към еврокомисия, която отпуска пари.

„Ако имате, да кажем, 2 000 лева вкъщи, ще ви отпуснат още 2 000, демек – дайте си парите вкъщи, които са”, допълват измамените.

След като показват парите, единият от служителите отива да ги сканира. После се връща и уж ги оставя. Пет минути след като изпратила гостите си, баба Мария установила, че парите ги няма и подала сигнал в полицията. Плячката на измамниците е 4 770 лева.

От полицията признават, че измамниците стават все по-изобретателни, а разкриването им е трудно, затова и съветват хората преди да говорят за пари или да показват спестяванията си на непознати, да се консултират със своите близки или да се обадят на тел. 112.

Повече за случая гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов