Предложението скара учителите и образователното министерство

Спорове около идеята за по-кратка лятна ваканция на учениците. Предложението скара учителите и образователното министерство. Против промяната са и граждани, които вече събират онлайн подписи за отмяна на проекта.

Според недоволните реформата във ваканциите ще причини неудобство на учениците, които използват лятото за сезонна работа. Освен това удължаването на учебната година до 6-ти юли означава, че децата ще учат в стаи без климатик в едни от най-горещите дни на лятото. 

Решават до края на август колко дълга ще бъде лятната ваканция на учениците

От Синдиката на българските учители пък излязоха с предложение лятната ваканция да бъде по-дълга, но само за учениците, които имат пропуски в знанията.

За дължината на ваканцията първо питаме тези, които най-много се вълнуват от нея.

„Същата предпочитам да си остане”, казва Калоян.

МОН излезе с предложение за ваканциите на учениците през 2017/2018 г.

„Ако е по-дълга, образованието ще намалее и държавата ще се разпадне”, на мнение е Милен – младши.

Нито по-кратка, нито по-дълга - това е желанието на Калоян и Милен. Баща им ги подкрепя, въпреки че признава, че е трудно с три деца вкъщи през лятото.

И второкласниците ще получават символи вместо числа (ВИДЕО)

„Нещото, което се чака с нетърпение е лятната ваканция. Дава повече усмивки, отколкото междинните ваканции, защото след малко междинна ваканция има след това изпити и задължения в училище”, разказва Милен Шуманов.

Според психолозите, ако новият график на ваканциите влезе в сила, на учениците ще са им нужни поне 2-3 години, за да се настроят.

Защо лятната ваканция става по-кратка?

„Тотално ще излязат от нормалния ритъм на натоварване и почивка и това ще доведе до допълнително нервно напрежение и до допълнителен психически тормоз”, обяснява психиатърът д-р Веселин Герев.

По-кратката лятна ваканция – по настояване на родители и учители

Удължаването на ваканциите през учебната година за сметка на по-кратката лятна почивка не е решение - категорични са и синдикатите. Предложението им е учебната година да се удължи с 10-15 дни, но за деца със специални образователни дефицити - за да наваксат. Според учителите по-важната реформа трябва да е свързана с олекотяване на учебния материал. Но ако новият график бъде приет, предпочитат учебната година да започва по-рано през септември, отколкото да свършва през юли. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.