Джасвант Сингх Чаил е планирал нападението с месеци, казаха прокурорите по-рано на предварително заседание

Мъжът, заловен с арбалет в замъка Уиндзор, където живя покойната вече кралица Елизабет Втора, се призна за виновен по три обвинения: едно съгласно Закона за измяната, второ за заплаха за убийство на кралицата и трето за носене на оръжие на обществено място, предадоха световните агенции.

Двадесет и една годишният Джасвант Сингх Чаил се призна за виновен в Централния наказателен съд на Англия и Уелс, след като на 25 декември 2021 г. бе арестуван в замъка западно от Лондон.

Кралица Елизабет, която почина през септември миналата година, е била в замъка в деня на нахлуването заедно със сина си Чарлз, който вече е крал, и други близки членове на семейството.

Показаха кадри с предполагаемия нападател с арбалет, който нахлу в Уиндзор (ВИДЕО)

Чаил е планирал нападението с месеци, казаха прокурорите по-рано на предварително заседание. Твърди се още, че около два часа преди нахлуването той се е изкачил по оградата с помощта на въжена стълба. Носил е качулка и маска и арбалет, зареден със стрела, с изключен предпазител и готов за стрелба. Щом се приближил един от служителите по сигурността, Чаил казал: "Аз съм тук, за да убия кралицата".

4 милиарда души са гледали погребението на Елизабет II

Смята се, че преди това Чаил е кандидатствал за работа в полицейско звено към министерството на отбраната, както и за кралски гвардеец с идеята да е по-близо до кралското семейство.

Прокурорите твърдят, че той е искал да отмъсти на властта за отношението към индийците и е изпратил видеоклип на около 20 души, в който твърди, че ще се опита да убие кралицата.

Според прокуратурата оръжието "Суперсоник Екс-боу", което е носил, е можело да причини "сериозни или смъртоносни наранявания".

На днешното заседание той се яви чрез видеовръзка и говореше единствено когато трябваше да потвърди името си и да се признае за виновен по трите обвинения.

Съдията Джереми Бейкър каза, че присъдата ще бъде произнесена на 31 март.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.