От рейтинговата агенция са категорични, че финансовите институции на Стария континент не показват фатални слабости

Малко вероятно е водещите банки в Европа да влязат в низходящата спирала, която принуди Credit Suisse да бъде продадена на по-големия си швейцарски конкурент UBS Group, съобщава рейтинговата агенция „Moody's Investors Service”, цитирана от БНР.

Нито една от 11-те останали мегабанки в региона, които включват Deutsche Bank и BNP Paribas, не показват „слабостите в кредитния профил, които доведоха до загуба на доверието на инвеститорите и вложителите в Credit Suisse”. Този ефект се натрупваше в продължение на почти две години, се посочва в доклад на „Moody's”.

Има ли опасност от световна финансова криза?

През последните седмици европейските банкови акции и облигации преживяха силни волатилни движения на фона на проблемите на Credit Suisse и фалита на няколко средно големи регионални банки в САЩ. Напрежението в сектора беше усложнено от нестабилността заради рязко покачващите се лихвени проценти. Банкери и регулатори се опитаха да убедят инвеститорите, че европейските банки не са сравними с тези фирми, след като водещите кредитори на Стария континент преразгледаха бизнеса си и подобриха управлението на риска.

„Тези банки, които започнаха задълбочено и скъпоструващо преструктуриране, до голяма степен завършиха процеса", пишат анализаторите на „Moody's” в доклада, който се фокусира върху 12 банки, достатъчно големи, за да се считат за важни за глобалната финансова система.

Европейските банкови депозити вероятно ще бъдат по-стабилни, отколкото тези в САЩ, смята още рейтинговата агенция. Големите кредитори също така са склонни да се възползват от фокуса върху застрахованите депозити на дребно и по-ниския дял на „чувствителните към доверието” парични средства от големи компании, корпорации или богати лица, казват още от „Moody's”.

„Това ще помогне на тези банки да защитят своите бази за финансиране във времена на стрес и крехки капиталови пазари, като по този начин ще се подкрепи стабилността на ликвидните баланси на тези институции", заключава рейтинговата агенция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.