Този светофар се намира в центъра на село Челопеч и е част от Подбалканския път. Поставен е преди много години, вече не мога да си спомня колко, но със сигурност са над пет, а вероятно и над десет. До колкото знам, светофарът е поставен по инициатива на тогавашния кмет, за да предотвратява ПТП-та между автомобили и пешеходци.

Но положението е точно обратното, този светофар е сигурна предпоставка за ПТП-та, понеже откакто е поставен, той винаги свети зелено за автомобилния трафик и червено за пешеходците и така 5-10 години светофарът си е заспал в това положение. При работещ светофар, по правилата за движение по пътищата, участниците в движението трябва да спазват подадените от него сигнали - така 5-10 години жителите на Челопеч нямат право да пресичат центъра му.

А всичко е много просто и е записано отново в Закона за движение по пътищата, а именно: "Жълта мигаща светлина, подавана от пътен светофар или от друго устройство, означава "Внимание!". Водачите и пешеходците могат да продължат движението си, но са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи". Да не говорим, че този светофар, който е едно изключително скъпо съоръжение, е напълно излишен тук, а вече 5-10 години и опасен!!!