Уважаеми Дами и Господа, бихме искали да Ви информираме за следното: показаните на снимки и коментираните от водещите на „Здравей България“ на 26.11.2014 продукти в рубриката „Моята новина“, изпратени от Симона Йорданова, представляват готови за носене очила за четене. Това са медицински изделия, предназначени за свободна продажба без предписание от лекар и отговарят на нарочен европейски стандарт EN 14139:2010, ратифициран и от Българския институт по стандартизация.

 

При спазване на всички изисквания на този стандарт въпросните продукти се предлагат свободно в хипермаркети, супермаркети и дрогерии във всички страни на Европейския съюз. Тези продукти са предмет на регулация на Закона за медицинските изделия.

 

Те не са обект на Наредба No19 /27.08.2008 за дейността на оптиките. Тази наредба регулира изработката и продажбата на друг вид медицински изделия – очила за корекция на зрението, които отговарят на други европейски стандарти ЕN 12870 за рамките за очила и EN 14889 за лещите за очила. Тези продукти се продават задължително в оптики и са изработени след предписание от лекар. Относно цената на предлаганите от нас продукти, искаме да заявим, че всеки потребител има свободата да закупи стока на най-ниска, средна или най-висока цена. Всеки един от показаните на снимките продукти има етикет, който съдържа описание на продукта, референтния европейски стандарт, инструкция за употреба и данни за производителя и вносителя.