За интересно изпълнение на нов тротоар в столичния кв. "Красно село" пишат зрители на NOVA.

Публикуваме тяхното обръщение без редакторска намеса:

"Уважаеми, Пишат ви живущите в блок 20, град София, Община Красно Село, жк Славия. Пишем ви с една добра и дузина лоши новини. След дълги години чакане и молби, общината реши да ни реновира тротоарите. Те бяха в много тежко състояние и почти напълно неизползваеми. Обрасли с растителност, разбити тротоарни плочи и стърчащи бордюри. Не просто неизползваеми, но дори опасни. За съжаление проектът за новите ни тротоари е писан на коляно от човек с основно образование.

Има следните безумни грешки, които превръщат новите ни тротоари, от радостно събитие в помен. А именно: Височината. Тротоарите са проектирани твърде високи. Те са по-високи дори от градинките между тях и блоковете. Наклон. Тротоарите са напълно равни и непрекъснати по цялата им дължина. Липсва наклон към улицата за отичане на влага от дъжд и сняг. Поради това влагата се отича в обратна посока към блоковете и техните мазета.

Достъпна среда. Липсват рампи и наклони за хора с двигателни проблеми, с инвалидни колички, носилки на бърза помощ, както и детски колички. Преминаването от пътя на тротоара и обратно, както и подходите към входовете на блоковете са напълно затруднени от липсата на рампи и наклони. Качването на тротоара може да се извърши само с повдигане и помощ от минувачи. Пешеходни пътеки към входовете на сградите. Пътеките са направени с обратен наклон от тротоара към сградите. Това ги прави изключително опасни в зимни условия. Освен това при дъжд и мокро време се образуват локви пред входовете на сградите и при влизане и излизане живущите газят до глезените в локви.

Контейнери за смет. При проектирането е пропуснато да се помисли за контейнерите за смет. Те са оставени свободно на улицата да пречат на движението въпреки, че има достатъчно място да бъдат изградени “уши” за тяхното прибиране към тротоарите. Именно при този ремонт бе разумно да се направи това, но за съжаление липсва в проекта на Община "Красно Село". Неравности и строителни отпадъци по улицата. Години на ред пред блок 20 и блок 21 имаше разположени незаконни гаражи директно на улицата. След повече от десет години и десетки жалби, общината се погрижи за премахването им, но след премахването, оставиха огромно количество бетонни постаменти и отломки от основите на гаражите директно на пътя. Тези отломки пречат на движението, опасни са за автомобилите и пешеходците, пречат и на нормалното паркиране.

В проекта за нови тротоари на Община "Красно село" липсват дейности по отстраняване на тези бетонни отломки, и връщане на улица “Хайдушко изворче” в нормален вид. Техниката и работниците са налични, но в проекта липсват основни позиции".

Живущите в блок 20 на Община "Красно село" молят да се спре безхаберно харчене на общински средства. Докога ще търпим ремонтите на градската среда в София да са с мотото “Ново е, но не е хубаво”, питат те.