От една година Мария Георгиева живее сама с двете си дъщери – Венета и 4-годишната Алекса, която е незряща. Тя е поредното дете – жертва на престоя в кувиоз...

Как се живее с 305 лева месечно и грижи ли се достатъчно държавата за самотни майки с деца с увреждания?

 

Екип на \"Здравей, България\" разказа историята на самотна майка с две деца, едното от които е незрящо.

 

От една година Мария Георгиева живее сама с двете си дъщери – Венета и 4-годишната Алекса, която е незряща. Тя е поредното дете – жертва на престоя в кувиоз.

 

Изгубеното зрение затваря пред нея и вратите на детската градина. Просто там не могат да полагат необходимата грижа за Алекса.

 

Докато гледа Алекса, Мария не може да си позволи да работи – и така вече 4 години. След като съпругът й я изоставя, самотната майка отглежда децата си с 300 лева на месец, които държавата й отпуска.

 

За да се вместят в месечния си бюджет, Мария и децата й се подлагат на редица лишения. Дори нормалният бял хляб е лукс в семейството.

 

Младата майка не скри, че е имало и дни, в които на масата е имало само хляб и масло. За разлика от другите майки, тя никога не купувала дрехи и играчки на децата си.

Парите до такава степен не достигат, че Мария не може да си позволи дори да даде джобни за училище на по-голямата си дъщеря.

 

Мария беше категорична, че проблемът е в социалната политика на държавата и че не се обръща нужното внимание както на самотните майки, така и на децата с увреждания.

 

След всичко, което видяхте, вероятно сте загубили надежда. Не и Мария. Тя е категорична, че ще се бори до последно, за да осигури по-добър живот на децата си.

 

От районната служба за социално подпомагане обясниха, че жената ще бъде назначена на работа като личен асистент на детето си и така ще започне да получава заплата за това.