Семейният бюджет трябва да е готов да понесе поне 1500 лева - подготовка за матури и изпити. Това не е всичко. Където има матури, там има и бал...

Ясни са датите, на които тази година дванадесетокласниците ще положат задължителните зрелостни изпити. Броени дни преди националното препитване, пресмятаме колко струва на семействата им подготовката за матурите.

12 \"а\" клас -  27 души. На 15 май те и още 67 хиляди техни връстници ще мерят познанията си по български език и литература. Изпитът е задължителен за всички дванадесетокласници. На 19 май е втората матура - учебният предмет е по избор. Най-много от завършващите са избрали география и икономика.

Почти целият 12 \"а\" клас се готви за матурата по български език с частни курсове. В различните школи допълнителното обучение струват между 300 и 500 лева. 

Димитър иска да учи психология. Освен на курс по български език, ходи и на уроци по философия. На него му излизат безплатни, защото му преподава семеен приятел. За съучениците му, обаче, какндидатстудентските изпити също се явяват разход.

Ценоразписът е следният: уроци по история - по 120 лв на месец, курс по математика -  400 лв.

Така семейният бюджет трябва да е готов да понесе поне 1500 лева - подготовка за матури и изпити. Това не е всичко. Където има матури, там има и бал.

Димитър е избрал костюма за празничния ден. сега търси подходящите обувки.

За бала семейното тържество с роднините ще бъде в ресторант. Балната вечер - в столичен хотел, а пътуването след бала - в чужбина.